20 dingen die de Victoriaanse woonstijl kenmerken

Stap de betoverende wereld van de Victoriaanse woonstijl binnen en omarm de weelde en grandeur van weleer. Met zijn weelderige bekleding, elegante patronen en intrigerende details ademt deze stijl een sfeer van luxe en elegantie. Denk aan prachtige donkere houtsoorten, weelderige gordijnen en rijk versierde meubels die je huis transformeren in een waarlijk majestueus decor. Door te kiezen voor Victoriaanse elementen zoals brokaatstoffen, kroonluchters en antieke accessoires, creëer je een tijdloze en gracieuze uitstraling waarin je jezelf kunt onderdompelen in de pracht en praal van lang vervlogen tijden. Laat je inspireren door de Victoriaanse woonstijl en geef je interieur een vleugje koninklijke allure.

1. Donkere kleurschema’s en rijke tinten

In een Victoriaanse woonstijl zijn donkere kleuren en rijke tinten essentieel. Denk aan diep rood, smaragdgroen, koningsblauw en bordeauxrood. Deze kleuren geven een gevoel van luxe en warmte aan de ruimte.

 • Diep rood
 • Smaragdgroen
 • Koningsblauw
 • Bordeauxrood

2. Gedetailleerd houtwerk en houtsnijwerk

Houtwerk en houtsnijwerk zijn kenmerkend voor een Victoriaanse inrichting. Denk aan gedetailleerde panelen, ingewikkelde patronen en ornamenten in het houtwerk. Dit geeft een verfijnde en klassieke uitstraling aan je interieur.

 • Gedetailleerde panelen
 • Ingelegd houtsnijwerk
 • Ornamenten in het houtwerk

3. Weelderige stoffen en zware gordijnen

Om de Victoriaanse sfeer te creëren, zijn weelderige stoffen zoals fluweel, zijde en brokaat perfect geschikt. Combineer deze stoffen met zware gordijnen in rijke kleuren en met franjes of kwastjes voor een extravagante uitstraling.

 • Fluweel
 • Zijde
 • Brokaat
 • Gordijnen met franjes

4. Sierlijke behangpatronen

Victoriaanse behangpatronen zijn vaak sierlijk en gedetailleerd. Denk aan bloemmotieven, gestreepte dessins, damastpatronen of barokke prints. Deze behangsoorten dragen bij aan de weelderige uitstraling van een Victoriaans interieur.

 • Bloemmotieven
 • Gestreepte dessins
 • Damastpatronen
 • Barokke prints

5. Overdadige meubelstukken met fluweel en brokaat

De meubelstukken in een Victoriaanse woonstijl zijn vaak overdaad aan details en luxe stoffering. Denk aan banken en fauteuils met fluwelen bekleding, versierd met brokaat en kussens met franjes. Deze meubels stralen elegantie en comfort uit.

 • Fluwelen banken
 • Brokaat beklede fauteuils
 • Kussens met franjes
 • Overvloed aan details

6. Decoratieve borden en porseleinen ornamenten

In een Victoriaanse woonstijl vind je prachtige decoratieve borden en verfijnde porseleinen ornamenten die een vleugje elegantie toevoegen aan de ruimte. Deze items worden vaak tentoongesteld in vitrines of op speciale wandplanken om hun schoonheid te benadrukken.

7. Gebruik van kroonluchters en wandlampen

Om de Victoriaanse sfeer compleet te maken, worden kroonluchters en wandlampen vaak gebruikt als imposante en sfeervolle verlichtingselementen. De fonkelende kristallen en gedetailleerde metalen afwerking van deze armaturen voegen een vleugje glamour toe aan de ruimte.

8. Ornamentele open haarden en schouwmantels

Een kenmerkend element in een Victoriaanse interieur is de aanwezigheid van prachtig versierde open haarden en schouwmantels. Deze zijn vaak rijkelijk gedecoreerd met sculpturen, tegels en ornamenten die de aandacht trekken en een warme en uitnodigende sfeer creëren.

9. Gedecoreerde plafonds en gipsen rozetten

Victoriaanse interieurs staan bekend om hun gedetailleerde plafondornamenten en prachtige gipsen rozetten die een vleugje luxe aan de ruimte toevoegen. Deze decoratieve elementen benadrukken de hoogte van de ruimte en dragen bij aan het totaalplaatje van weelde en elegantie.

10. Tapijten met complexe patronen

Tapijten met intrigerende en complexe patronen zijn onmisbaar in een Victoriaans interieur. Deze tapijten bevatten vaak florale motieven, geometrische ontwerpen of Perzische tapijtpatronen die de vloer bedekken en een gevoel van grandeur en warmte aan de ruimte geven.

11. Overvloed aan snuisterijen en curiosa

In een Victoriaans interieur vind je een overvloed aan snuisterijen en curiosa. De ruimte is vaak gevuld met verzamelobjecten, exotische souvenirs en kleine decoratieve items die je aandacht trekken.

12. Inzet van spiegels in gouden of houten lijsten

Spiegels met prachtig gedecoreerde gouden of houten lijsten zijn een essentieel onderdeel van de Victoriaanse woonstijl. Ze worden strategisch geplaatst om licht te weerkaatsen en de ruimte te vergroten, terwijl ze ook dienen als opvallende decoratieve elementen.

13. Tentoonstellen van klassieke kunst en beelden

Victoriaanse interieurs worden gekenmerkt door het tentoonstellen van klassieke kunstwerken en beelden. Schilderijen in zware gouden lijsten en sculpturen op sokkels dragen bij aan de weelderige uitstraling van de ruimte.

14. Proportioneel kleurgebruik in woonaccessoires

Bij het kiezen van woonaccessoires in een Victoriaans interieur is proportioneel kleurgebruik essentieel. De accessoires, zoals kussens, vazen en ornamenten, worden zorgvuldig gekozen in harmoniërende kleuren om een gevoel van balans en elegantie te creëren.

15. Vensterglas-in-lood of gebrandschilderd

Om een authentieke Victoriaanse sfeer te creëren, worden vaak vensters voorzien van glas-in-lood of gebrandschilderd glas. Deze kleurrijke en gedetailleerde glas-in-loodramen voegen een vleugje elegantie en nostalgie toe aan het interieur.

 • Victoriaanse interieurs weerspiegelen de liefde voor eclecticisme en de verzamelwoede van de bewoners.
 • De spiegels met gouden of houten lijsten dienen als decoratieve pronkstukken en functioneren tegelijkertijd als functionele elementen.
 • Door klassieke kunstwerken en beelden tentoon te stellen, wordt de rijke culturele smaak van de bewoners benadrukt.
 • Het zorgvuldige kleurgebruik in woonaccessoires draagt bij aan de verfijnde uitstraling van de ruimte.
 • Het vensterglas-in-lood of gebrandschilderd glas voegt een vleugje drama en mystiek toe aan de Victoriaanse sfeer.

16. Gebruik van antieke of replica Victoriaanse apparaten

In een Victoriaans interieur vind je vaak antieke of replica Victoriaanse apparaten zoals klokken, telefoons of naaimachines. Deze items voegen een vleugje nostalgie toe aan de ruimte en dienen als interessante decoratieve elementen.

17. Planten en bloemstukken als levendige decoratie

Planten en bloemstukken spelen een belangrijke rol in het Victoriaanse interieur. Grote varens, palmen en bloeiende planten werden veelvuldig gebruikt om de ruimte op te fleuren en een vleugje natuurlijke elegantie toe te voegen.

18. Uitgestald zilverwerk en kristallen karaffen

Zilverwerk en kristallen karaffen werden in de Victoriaanse tijd beschouwd als tekenen van rijkdom en status. Ze worden vaak uitgestald op dressoirs of in vitrinekasten om de pracht en praal van het interieur te benadrukken.

19. Toepassing van tierelantijnen en franjes

Om een Victoriaans interieur tot in de puntjes te perfectioneren, werden tierelantijnen en franjes gebruikt als decoratieve accenten. Deze werden vaak toegepast op kussens, gordijnen of meubelstukken om een weelderige uitstraling te creëren.

20. Kenmerkende architecturale elementen in interieur

Victoriaanse interieurs kenmerken zich door specifieke architecturale elementen zoals rozetten, lambrisering, kroonlijsten en wandlijsten. Deze details voegen een vleugje elegantie en stijl toe aan de ruimte, waardoor een vorstelijke sfeer wordt gecreëerd.

 • Antieke of replica Victoriaanse apparaten
 • Planten en bloemstukken als levendige decoratie
 • Uitgestald zilverwerk en kristallen karaffen
 • Toepassing van tierelantijnen en franjes
 • Kenmerkende architecturale elementen in het interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *