De do’s en don’ts van de Japandi-stijl

Stel je voor: je wilt je woning inrichten met een rustgevende en minimalistische stijl, waarbij natuurlijke elementen samenkomen met strakke lijnen en een vleugje gezelligheid. Dan is de Japandi-stijl een perfecte keuze voor jou. Maar let op, want in de wereld van Japandi zijn er enkele belangrijke do’s en don’ts die je in gedachten moet houden. Do: combineer lichte houtsoorten met aardse kleuren en voeg knusse texturen toe voor een warme uitstraling. Don’t: vermijd overmatige decoraties en felle kleuren, houd het geheel simpel en harmonieus. Met deze richtlijnen creëer je moeiteloos een serene en uitnodigende Japandi-sfeer in jouw interieur.

1. Kenmerken van de Japandi-stijl

De Japandi-stijl combineert de elegantie van de Japanse esthetiek met de warmte van Scandinavisch design. Strakke lijnen worden gecombineerd met organische vormen voor een gebalanceerde uitstraling.

2. Belang van natuurlijk licht in Japandi

Natuurlijk licht is essentieel in de Japandi-stijl om een rustgevende sfeer te creëren. Zorg voor voldoende ramen en gebruik lichte gordijnen om het licht binnen te laten stromen.

3. Gebruik van planten en natuur

Plaats planten en natuurlijke elementen in je interieur om de verbinding met de natuur te benadrukken. Kies voor minimalistische potten en vazen om het geheel rustig te houden.

4. Rustige kleurpaletten kiezen

Kies voor een rustig kleurenpalet met neutrale tinten zoals wit, grijs, beige en houttinten. Deze zachte kleuren zorgen voor een kalmerende en harmonieuze uitstraling.

5. Ruimtes open en overzichtelijk houden

Houd de ruimtes open en vrij van overbodige meubels. Minimalisme en functionaliteit staan centraal in de Japandi-stijl. Zorg voor voldoende loopruimte en vermijd rommelige hoeken.

6. Materialen combineren in Japandi-stijl

Combineer natuurlijke materialen zoals hout en bamboe met minimalistische en functionele metalen. Creëer een evenwicht tussen warme en koele texturen in je interieur.

7. Authentieke accessoires toevoegen

Kies voor subtiele en eenvoudige decoratieve items die de rustieke charme van de Japandi-stijl benadrukken. Denk aan handgemaakte keramiek, textiel met aardse tinten en natuurlijke elementen zoals stenen en schelpen.

8. Meubelkeuze en plaatsing in de ruimte

Kies voor meubels met strakke lijnen en een ingetogen uitstraling. Plaats de meubels op zo’n manier dat er voldoende ruimte is om te bewegen en een gevoel van harmonie en balans ontstaat in de ruimte.

9. Textiel en stoffering voor een Japandi gevoel

Gebruik natuurlijke en duurzame stoffen zoals linnen, katoen en wol voor kussens, gordijnen en tapijten. Kies voor effen stoffen of subtiele patronen die de rustige sfeer van de Japandi-stijl versterken.

10. Het minimaliseren van decoratieve elementen

Houd decoratieve elementen minimaal en kies voor functionele items die ook een esthetische waarde toevoegen. Less is more in de Japandi-stijl, dus vermijd overbodige prullaria en creëer een serene en opgeruimde uitstraling.

11. Integratie van moderne en rustieke elementen

In de Japandi-stijl is het belangrijk om moderne en rustieke elementen te combineren voor een gebalanceerd interieur. Door strakke, moderne meubels te mixen met natuurlijke, rustieke materialen zoals hout, bamboe of rotan, creëer je een harmonieus geheel.

 • Kies voor een modern design bank met daarbij een rustieke houten salontafel.
 • Combineer minimalistische lampen met een bijzettafel van natuurlijk materiaal.

12. Verlichting met aandacht voor sfeer en functionaliteit

Verlichting speelt een cruciale rol in een Japandi-interieur. Zorg voor een combinatie van sfeerverlichting en functionele verlichting. Kies voor natuurlijk licht waar mogelijk en voeg warme verlichting toe om een gezellige sfeer te creëren.

 • Gebruik dimbare lampen om de lichtintensiteit aan te passen aan de sfeer.
 • Kies voor lampen met een natuurlijke uitstraling, zoals van bamboe of papier.

13. De balans tussen esthetiek en praktisch gemak

Het is essentieel om een balans te vinden tussen esthetiek en praktisch gemak in een Japandi-interieur. Kies voor meubels en accessoires die zowel mooi zijn als functioneel, zodat je een harmonieus en comfortabel thuis kunt creëren.

14. De don’ts van overdadige ornamenten en felle kleuren

Vermijd het gebruik van overdreven ornamenten en felle kleuren in een Japandi-interieur. Houd de inrichting eenvoudig en minimalistisch, met de nadruk op natuurlijke tinten en subtiele details voor een rustgevende uitstraling.

15. Vermijden van te veel contrasterende materialen

Te veel contrasterende materialen kunnen afbreuk doen aan de harmonie van een Japandi-interieur. Probeer materialen te kiezen die complementair zijn en zorg voor een samenhangend geheel door te focussen op een paar materialen die goed bij elkaar passen.

16. De fout van onvoldoende opslagruimte creëren

Als je een Japandi interieur wilt creëren, is voldoende opslagruimte essentieel. Te weinig opbergruimte kan leiden tot rommel en een verstoring van de rustige uitstraling.

 • Zorg voor multifunctionele meubels met opbergruimte, zoals ladekasten of poefs met verborgen compartimenten.
 • Gebruik wandplanken en manden om spullen netjes op te bergen zonder de minimalistische uitstraling te verstoren.
 • Denk na over je opbergbehoeften bij het kiezen van meubels en accessoires, en vermijd overmatige decoratie die alleen maar ruimte inneemt.

17. Niet te strak en steriel maken

Hoewel Japandi bekendstaat om zijn minimalistische karakter, is het belangrijk om de ruimte niet te strak en steriel te maken. Een te klinische uitstraling kan de warmte en gezelligheid van een Japandi interieur tenietdoen.

 • Voeg persoonlijke items toe, zoals foto’s, souvenirs of handgemaakte objecten, om de ruimte meer karakter te geven.
 • Kies voor zachte texturen in stoffering en decoratieve items om een uitnodigende sfeer te creëren.
 • Speel met verschillende materialen en texturen, zoals hout, wol en keramiek, om de ruimte meer diepte en warmte te geven.

18. Het belang van handgemaakte en ambachtelijke stukken

Handgemaakte en ambachtelijke stukken spelen een belangrijke rol in een Japandi interieur. Deze unieke items voegen karakter toe en benadrukken het vakmanschap waar de stijl om bekendstaat.

 • Kies voor handgemaakte keramiek, textiel of houten decoratie om een persoonlijk tintje aan je interieur toe te voegen.
 • Investeer in ambachtelijke meubelstukken die met zorg en vakmanschap zijn gemaakt, zoals een handgeweven tapijt of een met de hand gesneden bijzettafel.
 • Door te kiezen voor ambachtelijke items, draag je bij aan het behoud van traditionele technieken en ondersteun je lokale ambachtslieden.

19. Duurzaamheid prioritiseren in Japandi interieur

Duurzaamheid is een kernwaarde in de Japandi stijl en speelt een belangrijke rol bij het creëren van een harmonieuze en evenwichtige leefomgeving.

 • Kies voor meubels en decoraties gemaakt van duurzame materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout of gerecyclede stoffen.
 • Verklein je ecologische voetafdruk door te investeren in kwaliteitsvolle items die lang meegaan en die tijdloos zijn qua ontwerp.
 • Heroverweeg je koopgedrag en geef de voorkeur aan slow design en lokale, ambachtelijke producten boven massaproductie.

20. Personaliseren zonder de Japandi stijl te doorbreken

Je kunt je Japandi interieur persoonlijk maken zonder afbreuk te doen aan de essentie van de stijl. Het toevoegen van persoonlijke accenten zorgt voor een unieke en eigenzinnige uitstraling.

 • Combineer minimalistische elementen met persoonlijke foto’s, kunstwerken of verzamelobjecten die voor jou een emotionele waarde hebben.
 • Speel met textiel en kussens in jouw favoriete kleuren of patronen om een persoonlijk accent toe te voegen aan de ruimte.
 • Kies decoratieve items die spreken over jouw interesses of reizen, maar houd het subtiel en in lijn met de rustige esthetiek van Japandi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *