20 kenmerken van een mediterrane eetkamer

Stel je eens voor: je stapt een mediterrane eetkamer binnen en meteen word je omarmd door een gevoel van warmte en ontspanning. De kenmerken van een mediterrane eetkamer zijn onmiskenbaar: denk aan natuurlijke materialen zoals hout en steen, warme aardetinten zoals terra-cotta en zandkleuren, en natuurlijk een overvloed aan planten en bloemen die zorgen voor een frisse en levendige sfeer. De Mediterrane stijl ademt een relaxte en gastvrije ambiance uit, waar je je direct thuis voelt en waar het heerlijk tafelen is met familie en vrienden.

1. Zonnige kleurpaletten typerend voor mediterrane eetkamers

In mediterrane eetkamers zijn zonnige kleuren zoals turkoois, zand, terracotta en zonnegeel kenmerkend. Deze kleuren weerspiegelen de warmte en levendigheid van de mediterrane regio.

2. Natuurlijke materialen voor een authentieke sfeer

Voor een authentieke mediterrane sfeer kies je voor natuurlijke materialen zoals hout, steen, riet en linnen. Deze materialen brengen de natuurlijke elementen van de Middellandse Zee naar binnen.

3. Typische vloertegels met een mediterraan motief

In een mediterrane eetkamer vind je vaak vloertegels met prachtige mediterrane motieven zoals Moorse tegels, azulejos of terracotta tegels. Deze tegels voegen een vleugje traditie en kleur toe aan de ruimte.

4. Rustieke houten meubelkeuzes met een verweerde look

Kies voor rustieke houten meubels met een verweerde look om de eetkamer een doorleefde uitstraling te geven. Denk aan robuuste eettafels, houten stoelen en dressoirs voor een authentiek mediterraan gevoel.

5. Gebruik van smeedijzer in stoelen en accessoires

 • Smeedijzeren stoelen en accessoires brengen een vleugje elegantie en ambacht in de mediterrane eetkamer.
 • Kies voor smeedijzeren kandelaars, lampen of decoratieve elementen om de ruimte te verrijken met karakteristieke details.
 • Het contrast tussen het smeedijzer en de warme kleuren van de ruimte zorgt voor een harmonieus geheel.

6. Keramiek en aardewerk als decoratieve elementen

In een mediterrane eetkamer spelen keramiek en aardewerk een belangrijke rol bij het creëren van een warme en authentieke sfeer. Kies voor handgemaakte stukken met levendige kleuren en unieke ontwerpen.

7. Textielkeuze voor een mediterrane eetkamer

Bij het kiezen van textiel voor jouw mediterrane eetkamer, denk aan natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en zijde. Ga voor comfortabele kussens, tafelkleden en gordijnen met subtiele patronen en aardse tinten.

8. Het belang van goede verlichting in een mediterrane setting

Verlichting speelt een cruciale rol in een mediterrane setting. Kies voor warme en zachte verlichting om een ontspannen sfeer te creëren. Hang een mooie kroonluchter boven de eettafel en gebruik kaarsen voor een romantische touch.

9. Muurdecoraties die de eetkamer een mediterraan karakter geven

Geef jouw eetkamer een mediterraan karakter door middel van muurdecoraties zoals houten wandplanken gevuld met keramiek, aardewerk en lokale kunstwerken. Hang ook ingelijste foto’s van mediterrane landschappen of architectuur op om de sfeer compleet te maken.

10. Plafondafwerking: houten balken en versieringen

Om de mediterrane stijl in jouw eetkamer te versterken, overweeg het toevoegen van houten balken aan het plafond. Schilder ze in een warme kleur of laat het natuurlijke hout zichtbaar voor een rustieke uitstraling. Voeg eventueel wat decoratieve versieringen toe voor een extra vleugje authenticiteit.

11. Planten en bloemen om de eetkamer op te frissen

Planten en bloemen zijn essentieel voor het creëren van een mediterrane sfeer in je eetkamer. Ze voegen kleur, frisheid en leven toe aan de ruimte, waardoor het een uitnodigende en levendige uitstraling krijgt.

12. Open raamontwerpen voor een ruimtelijk gevoel

Open raamontwerpen zijn kenmerkend voor mediterrane interieurs omdat ze zorgen voor een natuurlijke lichtinval en een gevoel van ruimtelijkheid creëren. Ze laten de frisse lucht binnen en verbinden de eetkamer met de buitenwereld.

13. Creëren van een binnen-buitengevoel met terracotta potten en planten

Door terracotta potten en planten in je mediterrane eetkamer te gebruiken, breng je een stukje buiten naar binnen. De aardse kleuren en natuurlijke materialen van terracotta voegen warmte en authenticiteit toe aan de ruimte.

14. De rol van water elementen in de eetkamerinrichting

Water elementen, zoals fonteinen of waterelementen in de eetkamer, kunnen een rustgevende en verfrissende sfeer creëren. Het geluid van kabbelend water kan ontspannend werken en een gevoel van sereniteit toevoegen aan de ruimte.

15. Gedetailleerde deurelementen en beslag met een zuidelijk temperament

Kies voor deuren met gedetailleerde elementen en beslag met een zuidelijk temperament om de mediterrane stijl in je eetkamer te benadrukken. Denk aan handgesmede ijzeren details of houtsnijwerk dat doet denken aan de deuren in mediterrane landen.

16. Tafelsetting die de mediterrane stijl benadrukt

In een mediterrane eetkamer is de tafelsetting essentieel. Kies voor aardewerken servies met mediterrane motieven of kleuren. Leg een mooi tafelkleed van linnen neer voor een rustieke uitstraling.

 • Gebruik mooie terracotta schalen en serveerschalen voor het serveren van gerechten.
 • Vergeet niet om tafelaccessoires zoals olijfoliekaraffen en vers geplukt fruit toe te voegen voor een authentieke mediterrane sfeer.

17. Integreren van lokale kunst en handwerk in het interieur

Om de mediterrane sfeer te versterken, integreer lokale kunst en handwerk in je interieur. Denk aan handbeschilderde tegels als decoratieve elementen aan de muur. Hang ook schilderijen op van lokale kunstenaars die de regio weerspiegelen.

 • Plaats handgeweven manden en textiel als decoratie op verschillende plekken in de eetkamer.
 • Kies voor keramische objecten zoals vazen en beeldjes die lokaal geproduceerd zijn voor een uniek accent.

18. Het gebruik van ruimte en indeling in mediterrane eetkamers

Bij het inrichten van een mediterrane eetkamer is het gebruik van ruimte en indeling belangrijk. Creëer een open en luchtige sfeer door niet te veel meubels te plaatsen. Laat voldoende loopruimte vrij tussen de tafel en de stoelen.

 • Overweeg een grote eettafel met comfortabele stoelen voor gezellige dineersessies met familie en vrienden.
 • Gebruik lichte kleuren op de muren en houd de ramen vrij van zware gordijnen om een gevoel van ruimte te behouden.

19. Aanpassen van traditionele elementen in moderne mediterrane designs

Voor een moderne twist aan een mediterrane eetkamer, pas traditionele elementen aan. Kies bijvoorbeeld voor strakke lijnen in de meubels met een mediterraan tintje. Combineer vintage stukken met eigentijdse items voor een eclectische uitstraling.

 • Experimenteer met een mix van materialen zoals glas, hout en metaal voor een eigentijdse look.
 • Geef traditionele patronen en texturen een hedendaagse draai door ze te combineren met minimalistische accenten.

20. Het samenvoegen van binnen en buiten voor een mediterraan eetfestijn

Om een echt mediterraan eetfestijn te creëren, combineer je binnen- en buitenruimtes. Open deuren naar een patio of tuin om een naadloze overgang te maken tussen binnen- en buitenleven. Richt buiten ook een eethoek in voor een al fresco dinerervaring.

 • Gebruik dezelfde kleurenpaletten en materialen zowel binnen als buiten voor harmonie en continuïteit.
 • Plaats gezellige zitplaatsen buiten met kussens en lantaarns voor een warme en uitnodigende sfeer tijdens het dineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *