Wat is lagom? Het Zweedse geheim voor balans thuis

Stel je voor: je droomt van een perfect gebalanceerd thuis waarin rust en harmonie heersen. Maar hoe bereik je die ideale balans? Ontdek het Zweedse geheim genaamd lagom. Lagom betekent ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Het draait allemaal om het vinden van de perfecte balans in elk aspect van je leven, inclusief je interieur. Deze filosofie moedigt je aan om te streven naar eenvoud, harmonie en functionaliteit in je huis, wat resulteert in een ruimte die zowel rustgevend als inspirerend is. Klinkt als iets wat jij wilt, toch?

Wat is lagom eigenlijk?

Welkom bij de fascinerende wereld van lagom. Maar wat betekent lagom eigenlijk? Laten we deze Zweedse term verkennen en ontdekken wat het precies inhoudt.

De Lagom filosofie kort uitgelegd

Lagom is een uniek Zweeds concept dat draait om balans en matiging. Het is het idee van ‘niet te veel, niet te weinig, maar precies goed’. In een wereld die vaak gericht is op extremen, omarmt lagom het idee van gematigdheid in alle aspecten van het leven. Het gaat erom de juiste balans te vinden en tevreden te zijn met wat je hebt, zonder overdreven luxe of tekort te ervaren. Lagom gaat over harmonie, eenvoud en een gevoel van tevredenheid met het middenweg.

Herkomst van het concept lagom

Lagom vindt zijn oorsprong in de Zweedse cultuur en levensstijl. Het woord ‘lagom’ is afgeleid van een oud Noors woord dat ‘precies goed’, ‘gematigd’ of ‘in balans’ betekent. Het is diepgeworteld in de Zweedse samenleving en weerspiegelt de waarden van eenvoud, gelijkheid en harmonie die kenmerkend zijn voor de Scandinavische mentaliteit. Lagom gaat verder dan alleen een levensfilosofie; het is een manier van leven die zich uitstrekt tot alle aspecten van het dagelijks leven, van design en mode tot werk en relaties.

Hoe pas je lagom toe in je leven?

Lagom draait om het vinden van de perfecte balans in alle aspecten van je leven. Van je dagelijkse routines tot je werk en thuissfeer, lagom kan een leidraad zijn voor een evenwichtig bestaan. Laten we eens kijken hoe je lagom kunt toepassen in verschillende facetten van je leven.

Lagom in het dagelijks leven

In je dagelijks leven betekent lagom dat je streeft naar een juiste mate in alles wat je doet. Dit kan variëren van hoeveel tijd je besteedt aan jezelf tot hoeveel je jezelf inzet voor anderen. Probeer te streven naar een evenwichtige benadering van je dagelijkse bezigheden, zodat je niet te veel of te weinig van iets doet.

Werk en lagom: naar een evenwichtige werksfeer

Op je werk is het belangrijk om lagom te integreren in je werkomgeving. Dit betekent dat je streeft naar een gezonde balans tussen taken en rust. Neem voldoende pauzes om je energie op peil te houden en verdeel je werk gelijkmatig over de dag, zodat je niet overweldigd raakt.

Balans in taken en rust

Om lagom toe te passen op je werk, is het essentieel om een goede balans te vinden tussen het volbrengen van taken en het nemen van rust. Plan je dag zorgvuldig en zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om even te ontspannen tussen je werkzaamheden door.

Lagom toepassen in teamverband

Als onderdeel van een team kun je lagom ook op collectief niveau toepassen. Zorg ervoor dat iedereen gelijkwaardig bijdraagt en dat de werkdruk eerlijk verdeeld is. Communiceer openlijk en respectvol met je collega’s, zodat er een harmonieuze werkomgeving ontstaat.

Thuis de lagom levensstijl omarmen

Thuis kun je lagom integreren in verschillende aspecten van je levensstijl. Of het nu gaat om je inrichting en designkeuzes of je consumptiegewoonten, lagom kan je helpen om een gebalanceerde en duurzame thuisomgeving te creëren.

Inrichting en design

Bij het inrichten van je huis volgens lagom-principes draait het allemaal om eenvoud, functionaliteit en harmonie. Kies voor tijdloze stukken, vermijd overbodige decoraties en creëer een rustgevende sfeer waarin je je echt thuis voelt.

Consumptie en duurzaamheid thuis

Om lagom toe te passen in je consumptiegewoonten thuis, is het belangrijk om bewust te kiezen voor duurzame opties en om alleen te kopen wat je echt nodig hebt. Minimaliseer verspilling en probeer een milieuvriendelijke benadering te volgen in alles wat je doet.

Wat levert lagom je op?

Lagom, de Zweedse filosofie van balans en matigheid, biedt tal van voordelen voor zowel je welzijn als je gemoedstoestand. Het streven naar een lagom levensstijl kan een positieve impact hebben op verschillende aspecten van je leven.

De voordelen van lagom voor je welzijn

Door lagom na te streven, kun je een gevoel van innerlijke rust en harmonie creëren. Het streven naar matigheid in alles wat je doet, van werk tot vrije tijd, kan bijdragen aan een gebalanceerd welzijn. Lagom moedigt je aan om bewust keuzes te maken en evenwicht te vinden in alle aspecten van je leven.

 • Verbeterde stressmanagement: Door matigheid na te streven, kun je stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.
 • Verhoogde mentale helderheid: Het streven naar balans helpt je om je gedachten te ordenen en focus te behouden.

Impact van lagom op geluk en tevredenheid

De lagom-levensstijl kan je geluksniveau aanzienlijk verhogen. Door te streven naar precies genoeg, kun je waardering ontwikkelen voor wat je hebt en tevreden zijn met het heden. Dit gevoel van tevredenheid komt voort uit het vinden van balans en harmonie in je dagelijkse leven.

 • Grotere dankbaarheid: Lagom moedigt je aan om waardering te tonen voor de kleine dingen in het leven.
 • Meer voldoening: Door matigheid na te streven, kun je een dieper gevoel van voldoening ervaren in alles wat je onderneemt.

lagom

Hoe herken je de balans van lagom?

De balans van lagom is subtiel maar voelbaar, en het herkennen ervan kan je helpen om een meer gebalanceerd en harmonieus leven te leiden.

Signalen van een goede lagom-balans

Als je in een goede staat van lagom-balans verkeert, zul je dit merken aan verschillende signalen die wijzen op een gezonde verhouding tussen inspanning en ontspanning, genoeg en niet te veel, eenvoud en comfort.

 • Je voelt je kalm en tevreden in je dagelijkse leven.
 • Je ervaart een gevoel van controle en balans in je taken en activiteiten.
 • Je hebt genoeg tijd voor zowel werk als ontspanning zonder dat je je overweldigd voelt.
 • Je leefomgeving is opgeruimd en harmonieus, zonder overbodige spullen.

Uitdagingen bij het vinden van je persoonlijke lagom

Hoewel het streven naar lagom-balans lonend is, kunnen er ook uitdagingen zijn bij het vinden van je persoonlijke lagom. Het kan lastig zijn om de juiste verhouding te vinden en vast te houden in een wereld die vaak gericht is op meer, beter, sneller.

 • De druk van prestatie en perfectionisme kan het moeilijk maken om tevreden te zijn met ‘goed genoeg’.
 • Externe invloeden zoals reclame, sociale media en de verwachtingen van anderen kunnen je afleiden van je eigen gevoel van balans.
 • Het vinden van een evenwicht tussen werk, sociaal leven, persoonlijke tijd en zelfzorg kan een voortdurende uitdaging zijn.
 • Het onderscheid maken tussen wat je echt gelukkig maakt en wat slechts tijdelijke voldoening biedt, vergt zelfinzicht en reflectie.

Lagom in contrast met andere levensfilosofieën

In de zoektocht naar balans en harmonie in je leven kom je verschillende levensfilosofieën tegen. Twee populaire stromingen die vaak genoemd worden in relatie tot lagom zijn minimalisme en hygge. Laten we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen lagom en deze levensstijlen.

Overeenkomsten en verschillen met minimalisme

Minimalisme en lagom overlappen op sommige vlakken, maar hebben ook duidelijke verschillen. Beide streven naar een leven met minder overbodige spullen, waarbij de focus ligt op wat echt belangrijk is. Bij minimalisme draait het om het bezitten van zo min mogelijk, terwijl lagom meer draait om de balans tussen genoeg en te veel. Waar minimalisme soms kan doorslaan naar bijna niets bezitten, streeft lagom naar de juiste hoeveelheid om comfort en tevredenheid te garanderen. Lagom moedigt aan om te genieten van wat je hebt, terwijl minimalisme gericht is op het elimineren van alles wat niet strikt noodzakelijk is.

 • Minimalisme focust op bezitten van zo min mogelijk, terwijl lagom draait om de juiste balans.
 • Minimalisme elimineert overbodige spullen, terwijl lagom het genieten van wat je hebt benadrukt.

Lagom versus hygge: een vergelijking

Hygge, afkomstig uit Denemarken, staat bekend om gezelligheid en comfort, vaak gecreëerd door warmte en sfeerverlichting. Lagom daarentegen legt meer nadruk op balans en matiging. Waar hygge zich richt op het creëren van een knusse omgeving waarin je je geborgen voelt, gaat lagom over het vinden van de juiste hoeveelheid in alle aspecten van het leven. Terwijl hygge draait om het ervaren van momenten van geluk en comfort, gaat lagom over het streven naar een duurzame en evenwichtige levensstijl op de lange termijn.

 • Hygge focust op gezelligheid en comfort, terwijl lagom balans en matiging benadrukt.
 • Hygge creëert een knusse omgeving, terwijl lagom streeft naar duurzaamheid op lange termijn.

Praktische tips voor een lagom leefwijze

Beginnen met lagom: stap-voor-stap aanpak

Wil je beginnen met het omarmen van een lagom levensstijl? Het goede nieuws is dat je dit stap voor stap kunt doen, zonder overweldigd te raken. Start met kleine veranderingen en bouw geleidelijk aan verder op. Zo integreer je lagom op een duurzame manier in je dagelijks leven.

 • Begin met het minimaliseren van overbodige spullen in je huis.
 • Creëer een evenwicht tussen werk en ontspanning door vaste pauzemomenten in te lassen.

Lagom in je relaties en sociale contacten

Lagom is niet alleen van toepassing op materiële zaken, maar ook op de manier waarop we met elkaar omgaan in relaties en sociale contacten. Een gebalanceerde benadering hierin kan leiden tot meer harmonie en tevredenheid in je leven.

 • Communiceer open en eerlijk met je dierbaren, zonder overmatige emoties.
 • Streef naar gelijkwaardigheid en respect in al je relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *