Wat is de Memphisgroep? Het kleurrijke en excentrieke ontwerpcollectief

Wist je dat de Memphisgroep een kleurrijk en excentriek ontwerpcollectief is dat in de jaren ’80 furore maakte? Als je geïnteresseerd bent in gedurfde en eigenzinnige interieurstijlen, dan is de Memphisgroep absoluut iets voor jou. Met hun unieke mix van felle kleuren, geometrische vormen en asymmetrische ontwerpen hebben ze een blijvende impact gehad op de wereld van design en interieur. Ontdek de speelse en rebels creatieve wereld van de Memphisgroep en laat je inspireren door hun grensverleggende en iconische ontwerpen.

Wat is de Memphisgroep eigenlijk?

De Memphisgroep, een invloedrijk en baanbrekend ontwerpcollectief, bracht in de jaren 80 een frisse wind in de designwereld. Ontdek hier meer over de oorsprong en de filosofie achter deze spraakmakende groep.

Ontstaansgeschiedenis en oprichting

De Memphisgroep werd in 1981 opgericht in Milaan, Italië, door de visionaire ontwerper Ettore Sottsass. Het collectief omarmde een radicaal nieuwe benadering van design, waarbij regels werden gebroken en conventionele esthetiek werd genegeerd. De naam “Memphis” komt van het nummer “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again” van Bob Dylan, dat tijdens de oprichtingsbijeenkomst werd gespeeld.

 • Opstand tegen minimalisme en functionalisme
 • Geïnspireerd door popcultuur, kunststromingen zoals het Bauhaus en dadaïsme

Kernideeën en designfilosofie

De kernideeën van de Memphisgroep weerspiegelden zich in hun levendige, eclectische ontwerpen. Ze geloofden in het uitdrukken van individualiteit en emotie door middel van design, en verwierpen het idee dat functionaliteit de enige belangrijke factor was in een object.

Principes en filosofieën die de groep hanteerde:
 1. Gebruik van felle kleuren en geometrische vormen
 2. Mix van materialen en patronen om contrast te creëren

Wie waren de uitblinkers van de Memphisgroep?

Ontdek wie binnen de Memphisgroep opvielen door hun unieke bijdragen en invloed.

Rol van Ettore Sottsass

Ettore Sottsass, de grondlegger en geestelijk vader van de Memphisgroep, bracht een revolutionaire en gedurfde benadering van design met zich mee.

 • Met zijn iconische ontwerpen doorbrak Sottsass traditionele regels en introduceerde hij een nieuwe vormentaal vol levendige kleuren en geometrische vormen.
 • Zijn meest bekende werk, de Carlton roomdivider, symboliseert perfect de excentrieke en rebelse geest van de Memphisstijl.

Bijdragen van andere bekende leden

Naast Sottsass hebben andere leden van de Memphisgroep ook hun stempel gedrukt op het designlandschap van de jaren 80.

 • Nathalie du Pasquier, met haar gedurfde textielontwerpen, bracht een speelse en eclectische sfeer in de collectie van Memphis.
 • Alessandro Mendini, een belangrijke figuur binnen de groep, stond bekend om zijn postmoderne benadering van design en zijn vermogen om kunst en functie te combineren.

Waar staat de Memphisgroep bekend om?

De Memphisgroep staat bekend om zijn gedurfde en eigenzinnige design, dat de wereld van interieur- en productontwerp voorgoed heeft veranderd. Ontstaan in de jaren ’80, heeft de Memphisstijl een blijvende impact gehad en wordt nog steeds erkend voor zijn unieke kenmerken.

Typische designelementen en kleurgebruik

De typische designelementen van de Memphisgroep zijn eclectisch, speels en vaak absurd. De ontwerpen zijn vaak asymmetrisch, met onverwachte vormen en materialen. Het kleurgebruik is opvallend en expressief, met felle kleuren en contrasterende combinaties die zorgen voor een dynamische uitstraling.

 • Asymmetrische vormen en onconventionele structuren.
 • Felle kleuren en contrasterende combinaties.
 • Gebruik van geometrische patronen en grafische elementen.

Meest iconische werken en projecten

Enkele van de meest iconische werken en projecten van de Memphisgroep hebben wereldwijde bekendheid vergaard en worden nog steeds gezien als hoogtepunten in de designgeschiedenis.

Enkele van de meest iconische werken zijn:
 1. Carlton boekenkast: Ontworpen door Ettore Sottsass, is de Carlton boekenkast een van de meest herkenbare stukken van de Memphisgroep. Met zijn asymmetrische vormen en felle kleuren is het een echt statement stuk voor elk interieur.
 2. Tahiti lamp: Deze opvallende lamp, ontworpen door Ettore Sottsass, kenmerkt zich door zijn excentrieke vorm en levendige kleuren. Het is een voorbeeld van de gedurfde en expressieve ontwerpen waar de Memphisgroep om bekendstaat.

Memphisgroep

Hoe werd de Memphisgroep ontvangen?

De Memphisgroep veroorzaakte bij oprichting in 1981 een ware revolutie in de designwereld. Het kleurrijke, excentrieke en onconventionele ontwerp van hun meubels en objecten zorgde direct voor verdeelde reacties.

Controverse en kritiek in de designwereld

De introductie van de Memphisstijl zorgde voor controverse binnen de traditionele designwereld. Critici bekritiseerden de groep vanwege het schijnbaar willekeurige samensmelten van verschillende stijlen en het gebruik van felle kleuren die in schril contrast stonden met de heersende minimalistische en functionele ontwerpen uit die tijd.

 • Sommigen beschouwden de Memphis ontwerpen als te excentriek en onpraktisch voor dagelijks gebruik.
 • Anderen vonden de stijl verfrissend en baanbrekend, waarbij het juist een nieuwe richting in het designlandschap aangaf.

Invloed op latere designers en stromingen

Ondanks de verdeelde reacties op de Memphisgroep, is hun invloed op latere designers en stromingen onmiskenbaar. De excentrieke benadering van vormen, materialen en kleuren opende de deuren naar meer expressief en speels design.

 1. Veel jonge ontwerpers lieten zich inspireren door de onconventionele aanpak van de Memphisgroep en creëerden zelf nieuwe stijlen die voortbouwden op de principes van eclecticisme en kleurrijk minimalisme.
 2. De invloed van de Memphisgroep is zelfs vandaag de dag nog voelbaar in de designwereld, waarbij elementen van hun stijl regelmatig opduiken in hedendaagse interieurs en meubelstukken.

Wat is de nalatenschap van de Memphisgroep?

De invloed van de Memphisgroep strekt zich uit tot ver buiten de designwereld. De unieke en gedurfde ontwerpen hebben hun weg gevonden naar de popcultuur en hebben een blijvende impact achtergelaten.

Verspreiding van Memphis-ontwerpen in popcultuur

Memphis-stijl ontwerpen hebben een onmiskenbare aanwezigheid gekregen in verschillende aspecten van popcultuur. Van mode tot muziekalbums, van filmdecors tot reclamecampagnes, Memphis-ontwerpen zijn overal te zien. Iconische stukken zoals de Carlton boekenkast en Treetops lamp zijn vaak te herkennen in films en tv-shows, waardoor de visuele taal van de groep een blijvende indruk achterlaat bij het grote publiek.

 • Memphis-patronen en kleurencombinaties zijn vaak te vinden in de mode-industrie, waar ontwerpers spelen met de levendige en gedurfde esthetiek van de groep.
 • Memphis-invloeden zijn ook prominent aanwezig in de wereld van grafisch ontwerp en advertenties, waar creatieven de speelse vormen en felle kleuren gebruiken om aandacht te trekken en een statement te maken.
 • Zelfs in de wereld van de popmuziek hebben artiesten en albumontwerpers zich laten inspireren door de eclectische en eigenzinnige ontwerpen van de Memphisgroep, waardoor albumhoezen en merchandise een unieke uitstraling krijgen.

Herkenning van de Memphisstijl in hedendaags design

De erfenis van de Memphisgroep blijft voortleven in hedendaags design, waar ontwerpers nog steeds geïnspireerd worden door de speelse geest en de onconventionele benadering van vorm en kleur. De Memphisstijl, met zijn mix van geometrische vormen, asymmetrie en felle kleuren, blijft een bron van creatieve inspiratie voor ontwerpers over de hele wereld.

Kenmerken van Memphis-design die nog steeds herkenbaar zijn in moderne ontwerpen:
 1. Het gebruik van contrasterende kleuren en patronen om visuele impact te creëren.
 2. Speelse en onverwachte vormen die functionaliteit combineren met expressie.
 3. Asymmetrische composities die zorgen voor dynamiek en levendigheid in het ontwerp.
De invloed van Memphis in hedendaags design:

Hedendaagse ontwerpers laten zich nog steeds inspireren door de Memphisgroep, waarbij ze elementen van de stijl op innovatieve wijze toepassen in meubels, interieurs en productontwerpen. De geest van Memphis leeft voort in de creatieve experimenten en de durf om conventies te doorbreken, waardoor de nalatenschap van de groep blijft evolueren en vernieuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *