Wat is de mid-century interieurstijl? De jaren ’50 en ’60 herleven

Stap binnen in de tijdloze elegantie van de mid-century interieurstijl, waar de gloriejaren van de jaren ’50 en ’60 herleven in jouw eigen huis. Met strakke lijnen, organische vormen en een mix van materialen breng je een vleugje retro chic in je interieur. Denk aan statement meubelstukken zoals slanke teak houten dressoirs, opvallende cocktailstoelen en glanzende metalen lampen die de sfeer van het optimisme en de vooruitgang van die periode vangen. Durf contrasten te combineren en ga voor warme houttinten gecombineerd met heldere kleuraccenten en geometrische prints voor een speels en sophisticated resultaat. Laat de nostalgie en elegantie van de mid-century stijl jouw woonruimte transformeren tot een tijdloos en stijlvol toevluchtsoord.

Wat maakt iets ‘mid-century’?

Als je kijkt naar een interieur en je afvraagt of het ‘mid-century’ is, zijn er enkele kenmerken die typerend zijn voor deze stijl uit de jaren ’50 en ’60. Van strakke lijnen tot organische vormen, mid-century design heeft een unieke uitstraling die het onderscheidt van andere interieurstijlen.

Kenmerken van mid-century design

Mid-century design staat bekend om zijn minimalistische en functionele aanpak. Meubelstukken zijn vaak eenvoudig van vorm, met strakke lijnen en weinig opsmuk. Hout is een veelgebruikt materiaal, vooral teak en walnoot, die warmte en natuurlijke elementen toevoegen aan de ruimte.

 • Minimalistische vormen
 • Strakke lijnen en geometrische vormen
 • Gebogen en organische vormen
 • Gebruik van hout en andere natuurlijke materialen
 • Vintage kleurenpalet met accenten in felle kleuren

Invloedrijke ontwerpers van de jaren ’50 en ’60

De jaren ’50 en ’60 brachten enkele van de meest invloedrijke ontwerpers voort die de basis legden voor de mid-century stijl. Denk aan namen als Charles en Ray Eames, Eero Saarinen en Florence Knoll. Deze ontwerpers streefden naar innovatie, functionaliteit en esthetiek in hun creaties, wat nog steeds de kenmerken van mid-century design beïnvloedt.

 • Charles en Ray Eames: Iconen van modern design met hun baanbrekende meubelontwerpen
 • Eero Saarinen: Bekend om zijn organische en sculpturale meubels en architectonische ontwerpen
 • Florence Knoll: Pionier op het gebied van interieurontwerp en meubelproductie

De filosofie achter de stijl

De filosofie achter mid-century design draait om de harmonie tussen vorm en functie. Elk meubelstuk of object moet zowel esthetisch aantrekkelijk als praktisch bruikbaar zijn. De nadruk ligt op eenvoud, comfort en het creëren van een tijdloze uitstraling die de tand des tijds doorstaat.

 1. Evenwicht tussen vorm en functie
 2. Nadruk op comfort en bruikbaarheid
 3. Tijdloze esthetiek die moderniteit uitstraalt

Hoe herken je een mid-century interieur?

Stap een mid-century interieur binnen en je voelt de tijdloze elegantie van deze stijl. Maar hoe herken je nu precies een mid-century interieur en wat maakt het zo uniek?

Tijdloze meubelstukken en hun kenmerken

Mid-century meubelstukken zijn iconisch en gemakkelijk te herkennen aan hun strakke lijnen, organische vormen en minimalistische esthetiek. Een echte eyecatcher in een mid-century interieur is bijvoorbeeld de Eames Lounge Chair, ontworpen door Charles en Ray Eames. Dit stuk belichaamt de perfecte combinatie van comfort en stijl.

 • Strakke lijnen en organische vormen
 • Minimalistische esthetiek
 • Gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en leer

Materialen en kleuren typerend voor de periode

Mid-century design maakt vaak gebruik van materialen zoals teak, walnoot, en berkenhout voor meubels, terwijl chroom en opvallende stoffen zoals velours veel voorkomen. De kleuren die typerend zijn voor deze periode zijn gedurfd en levendig, denk aan mosterdgeel, avocado groen en warm oranje. Deze kleuren geven een speelse en retro uitstraling aan het interieur.

 • Teak, walnoot, berkenhout
 • Chroom en velours
 • Gedurfde kleuren zoals mosterdgeel, avocado groen, warm oranje

Ordening en functionaliteit in de ruimte

Mid-century interieurs zijn bekend om hun functionele indeling en slim ruimtegebruik. Meubelstukken zijn vaak op hoge poten geplaatst om een gevoel van ruimte te creëren en licht door de kamer te laten stromen. Daarnaast is er veel aandacht voor symmetrie en balans, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en harmonie in de ruimte.

 • Meubels op hoge poten voor licht en ruimte
 • Symmetrie en balans in de indeling
 • Functionaliteit staat voorop

Mid-century interieur in de moderne tijd

Ontdek de kunst van het integreren van mid-century elementen in jouw hedendaagse interieur. Breng de tijdloze charme van de jaren ’50 en ’60 tot leven in jouw eigen huis.

Integratie van mid-century elementen in hedendaagse interieurs

Met een paar slimme keuzes en een vleugje creativiteit kun je moeiteloos mid-century elementen integreren in jouw moderne interieur. Kies voor iconische meubelstukken, zoals een Eames Lounge Chair of een Tulip Table, en combineer ze met eigentijdse accenten voor een harmonieus geheel.

 • Speel met contrasten door strakke, minimalistische lijnen te combineren met organische vormen en warme materialen.
 • Kies voor meubels met slanke houten poten en geometrische vormen om de typische mid-century uitstraling te benadrukken.

Vaak gemaakte fouten bij het stylen

Het stylen van een mid-century interieur vergt precisie en oog voor detail. Vermijd deze veelvoorkomende fouten om een onberispelijke mid-century look te creëren.

 • Overbevolking van de ruimte met te veel meubels kan afbreuk doen aan het minimalistische karakter van de stijl. Less is vaak more in een mid-century interieur.
 • Het mixen van te veel stijlen kan zorgen voor een rommelige uitstraling. Probeer consistent te blijven en kies voor een samenhangend kleurenpalet en designelementen.

Mid-century

Tips voor het verzamelen van mid-century meubels en decor

Als je op zoek bent naar authentieke mid-century meubels en decorstukken, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Het verzamelen van deze items kan een spannende en lonende ervaring zijn, maar het vereist ook wat kennis en voorbereiding.

Waar moet je op letten bij het kopen van vintage?

Het kopen van vintage mid-century meubels en decor vereist aandacht voor detail en authenticiteit. Dit zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van de juiste stukken:

 • Zoek naar originele stukken: Probeer meubels te vinden die echt uit de jaren ’50 en ’60 dateren, in plaats van reproducties of moderne interpretaties.
 • Controleer de kwaliteit: Let op vakmanschap en gebruikte materialen. Kwalitatieve stukken zijn duurzaam en behouden hun waarde.
 • Ken de stijl: Leer de kenmerken van mid-century design kennen, zoals strakke lijnen, organische vormen en functionele benaderingen.

Combineren van oud en nieuw: do’s en don’ts

Het mixen van vintage mid-century stukken met moderne elementen kan je interieur een unieke uitstraling geven, maar het vereist wel wat finesse. Dit zijn enkele do’s en don’ts om in gedachten te houden:

 1. Do: Creëer contrast: Combineer oude en nieuwe elementen om een spannende dynamiek te creëren in je interieur.
 2. Do: Houd het in balans: Zorg voor een evenwichtige verdeling tussen vintage en moderne items, zodat het geheel samenkomt als een samenhangend geheel.
 3. Don’t: Overdrijf niet: Vermijd het overbelasten van de ruimte met te veel verschillende stijlen. Less is vaak more in dit geval.

Het belang van details in mid-century decoratie

Als je een mid-century interieur wilt creëren dat echt tot leven komt, dan zijn details van essentieel belang. Deze kleine accenten tillen de hele sfeer naar een hoger niveau en zorgen voor die authentieke jaren ’50 en ’60 uitstraling waar je naar op zoek bent. Accessoires spelen hierbij een cruciale rol, net als de juiste verlichting en textiel.

Accessoires die de stijl accentueren

Accessoires vormen de kers op de taart van jouw mid-century interieur. Kies voor decoratieve objecten die typerend zijn voor die periode, zoals organische vormen, geometrische designs en opvallende kleuren. Denk aan keramiek vazen, abstracte sculpturen, en retro klokken. Plaats deze accessoires strategisch in de ruimte om de aandacht te trekken en de stijl te versterken.

 • Kies voor decoratieve objecten met organische vormen en geometrische designs.
 • Combineer verschillende texturen en materialen voor een speels effect.
 • Plaats accessoires op ooghoogte of op plekken waar ze echt gezien worden.

Verlichting en textiel binnen de stijl

Naast accessoires is de juiste verlichting essentieel voor een mid-century interieur. Ga voor verlichting met een retro uitstraling, zoals booglampen, Sputnik hanglampen of koperen wandlampen. Deze verlichting voegt niet alleen sfeer toe, maar dient ook als echte eyecatchers in de ruimte. Daarnaast speelt textiel een belangrijke rol in het creëren van warmte en gezelligheid. Kies voor gordijnen, kussens en tapijten met grafische prints of in gedurfde kleuren om de stijl compleet te maken.

Tips voor het kiezen van de juiste verlichting en textiel:
 1. Kies verlichting die past bij de retro uitstraling van de jaren ’50 en ’60.
 2. Experimenteer met verschillende lichtbronnen en dimmers voor de juiste sfeer.
 3. Gebruik textiel als kussens, gordijnen en tapijten om kleur en textuur toe te voegen.

Mid-century vandaag en de popcultuur

Ontdek hoe de invloed van de mid-century stijl nog steeds voortleeft in films, series en populaire plekken.

Films, series en plekken waar de stijl tot leven komt

In tal van moderne films en series wordt de kenmerkende mid-century stijl prachtig weerspiegeld. Denk aan iconische werken zoals Mad Men, waar de strakke lijnen, organische vormen en opvallende kleuren van het interieur rechtstreeks uit de jaren ’50 en ’60 lijken te komen. Ook in films als Catch Me If You Can en The Aviator wordt de tijdloze elegantie van de mid-century stijl schitterend vertegenwoordigd. Zelfs populaire plekken zoals hippe cocktailbars en chique hotels omarmen nog steeds de sfeer van dit nostalgische tijdperk, wat een gevoel van tijdloze klasse en stijl uitstraalt.

Invloed op hedendaagse designers en trends

De invloed van de mid-century stijl reikt verder dan enkel films en series. Hedendaagse designers laten zich nog steeds inspireren door de eenvoud en functionaliteit van het mid-century design. Meubelstukken met een knipoog naar het verleden, maar met een moderne twist, zijn tegenwoordig erg populair. De strakke lijnen, het gebruik van hout en de combinatie van verschillende materialen blijven een bron van inspiratie voor nieuwe trends in interieurdesign. Door klassiek en eigentijds design te combineren, ontstaat er een spannende mix van stijlen die perfect past in de hedendaagse inrichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *