Wat is nautical voor woonstijl? De oceaan als inspiratiebron

Stel je voor: je wilt de rustgevende en verfrissende sfeer van de oceaan in je huis brengen. Dat kan met de prachtige nautical woonstijl. Deze stijl haalt zijn inspiratie rechtstreeks uit de zee en alles wat daarmee te maken heeft. Denk aan de kleuren van de zee en het strand, de structuur van schelpen en drijfhout, en de nautische elementen zoals ankers en stuurwielen. Met een nautical interieur creëer je een gevoel van vrijheid en avontuur, en waan je je elke dag aan de kust. Laat je inspireren door de kalmerende kracht van de oceaan en transformeer je huis in een waar maritiem paradijs.

Wat bedoelen we met nautical in de woonstijl?

De nautical woonstijl is geïnspireerd op de zee en alles wat daarmee te maken heeft. Het brengt een verfrissende, maritieme sfeer in je interieur. Denk aan de rustgevende kleuren van de oceaan, gecombineerd met elementen zoals touw, schelpen en zeesterren. Maar wat zijn nu precies de kenmerken van de nautical look en hoe dient de oceaan als inspiratie? Hier duiken we dieper in.

Kenmerken van de nautical look

De nautical stijl kenmerkt zich door frisse kleuren zoals verschillende tinten blauw en wit. Strepen, die doen denken aan zeemansshirts, zijn ook typerend voor deze look. Daarnaast spelen materialen als hout, jute en touw een belangrijke rol. Met accessoires zoals kompassen, ankers en reddingsboeien creëer je een echt maritiem gevoel in huis.

 • Frisse kleuren zoals blauw en wit
 • Strepen en nautische prints
 • Natuurlijke materialen zoals hout en touw
 • Maritieme accessoires

Hoe de oceaan als inspiratie dient

De oceaan is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de nautical woonstijl. De rustgevende kleuren van de zee, van diepblauw tot turquoise, vormen de basis van deze stijl. Maar ook de texturen van golven, schelpen en zeewier vinden hun weg naar het interieur. Door elementen uit de oceaan terug te laten komen in je inrichting, creëer je een kalme en serene sfeer in huis.

 1. Gebruik van oceaan kleuren zoals blauw en turquoise
 2. Inspiratie halen uit de texturen van de zee, zoals schelpen en golven
 3. Creëer een serene sfeer door elementen uit de oceaan toe te voegen

Creëren van een nautical sfeer in huis

Stap aan boord en breng de verfrissende sfeer van de oceaan in jouw huis. Met de nautical woonstijl waan je je in een eindeloze zee van rust en sereniteit. Ontdek hoe je de essentiële elementen van kleuren, materialen en decoratieve details kunt gebruiken om deze maritieme look in jouw interieur te creëren.

Essentiële kleuren en patronen

De basis van een nautical interieur wordt gelegd door het gebruik van klassieke maritieme kleuren en tijdloze patronen. Denk aan diepe navy blauw- en witte tinten die je doen denken aan de eindeloze oceaan en de heldere lucht. Strepen zijn ook onmisbaar in deze stijl, geïnspireerd op de klassieke zeemansstreep die een speels en nautisch gevoel toevoegt aan elke ruimte.

 • Kleuren: navy blauw, wit, rood, en verschillende tinten blauw
 • Patronen: strepen, ankertjes, golven

Gebruik van materialen en texturen

Om de nautical sfeer te versterken, is het gebruik van specifieke materialen en texturen essentieel. Kies voor natuurlijke materialen zoals hout, jute en touw die doen denken aan de materialen die in de scheepvaart worden gebruikt. Combineer deze met texturen zoals ruwe stoffen en grove structuren om een gevoel van authenticiteit en avontuur toe te voegen aan je interieur.

 • Materialen: hout, jute, touw, denim
 • Texturen: ruwe stoffen, grove structuren

Decoratieve details en accessoires

De finishing touch van een nautical interieur zit hem in de decoratieve details en accessoires. Kies voor items die verwijzen naar de zee, zoals schelpen, ankers, zeesterren en stuurwielen. Gebruik maritieme kunstwerken en vintage navigatie-instrumenten om een gevoel van ontdekking en avontuur op te roepen. Door het toevoegen van deze persoonlijke accenten maak je van je huis een ware oase van rust en zeewaardigheid.

 1. Accessoires: schelpen, ankers, zeesterren, stuurwielen
 2. Kunstwerken: maritieme schilderijen, vintage navigatie-instrumenten

Nautical stijl toepassen in verschillende woonruimtes

Wil je de verfrissende sfeer van de oceaan in jouw huis brengen? Ontdek hoe je de nautical stijl kunt toepassen in verschillende woonruimtes en laat je inspireren door de magie van de zee.

De woonkamer met een zeilthema

In de woonkamer kun je een zeilthema creëren dat doet denken aan ontspannen dagen op het water. Kies voor blauwe en witte tinten die de lucht en de zee weerspiegelen. Combineer deze met accenten van hout en touw voor een echte nautische uitstraling.

 • Gebruik een mix van gestreepte kussens en dekens om een streepjespatroon te creëren dat doet denken aan zeilbootzeilen.
 • Plaats een aantal maritieme decoraties, zoals een kompas of een modelboot, om de sfeer compleet te maken.

Een maritieme slaapkamer

Stel je voor dat je elke nacht in slaap valt met het rustgevende geluid van kabbelende golven. In een maritieme slaapkamer kun je deze serene sfeer tot leven brengen. Kies voor een mix van blauwe tinten die variëren van diep marineblauw tot licht turquoise.

 • Investeer in beddengoed met een zeethema, zoals lakens met zeesterren of kussenslopen met ankers.
 • Hang een decoratieve reddingsboei aan de muur als een uniek en passend accentstuk.

Badkamer als onderwaterwereld

Laat je badkamer transformeren in een betoverende onderwaterwereld met de nautical stijl. Kies voor tegels in blauwe tinten die het idee van de diepe oceaan weerspiegelen. Voeg schelpen, zeesterren en visdecoraties toe voor een speelse touch.

Hoe deze stijl toe te passen:
 1. Hang een douchegordijn op met een zee- of vismotief voor een instant maritieme uitstraling.
 2. Plaats geurkaarsen met zeeluchtgeuren om de badkamer te vullen met een verfrissende atmosfeer.

Keuken en eetkamer in nautical stijl

Geniet van heerlijke maaltijden in een keuken en eetkamer die tot leven komen met een nautical thema. Kies voor witte kasten en blauwe accenten om een frisse, maritieme uitstraling te creëren. Voeg details toe zoals touwgrepen en visserij-geïnspireerde decoraties.

Tips voor het creëren van een nautische keuken en eetkamer:
 1. Hang een hanglamp op die lijkt op een scheepslantaarn voor een authentiek effect.
 2. Gebruik servies met schelp- of vismotieven om de tafel in stijl te dekken.

Nautical

Doe-het-zelf ideeën voor een nautical interieur

Wil je jouw huis omtoveren tot een plek die doet denken aan de rustgevende sfeer van de oceaan? Met wat creativiteit en handigheid kun je zelf prachtige decoraties maken met een maritiem motief. Laat je inspireren door de diepblauwe wateren en breng een vleugje nautical stijl in je interieur.

Zelfgemaakte decoraties met een maritiem motief

Maritieme decoraties voegen een speels en verfrissend element toe aan je nautical interieur. Door zelf decoraties te maken met een maritiem motief, creëer je een persoonlijke touch in je huis. Denk aan schilderijen met zeilboten, schelpen, of vuurtorens, of maak gebruik van blauw-witte strepen die doen denken aan zeemansstreepjes.

 • Verzamel schelpen en drijfhout van het strand en maak hiermee een unieke collage voor aan de muur.
 • Schilder een oude kast in een frisse witte kleur en voeg blauwe strepen toe voor een nautische uitstraling.
 • Maak je eigen kussenhoesjes met stoffen in zeemansmotieven zoals ankers, zeesterren of kompassen.

Upcycling voor een oceaansfeer

Upcycling is niet alleen duurzaam, maar ook een geweldige manier om je interieur een oceaansfeer te geven. Door oude voorwerpen een nieuwe bestemming te geven, creëer je unieke en originele decoraties die perfect passen bij de nautical look.

Upcycling tips:
 1. Gebruik lege glazen potjes om zelfgemaakte kaarsenhouders te maken met zand en schelpen erin.
 2. Verf oude flessen in verschillende blauwtinten en gebruik ze als vaasjes voor zeegras of kleine bloemen.

Combineren van nautical elementen met andere woonstijlen

Ontdek hoe je nautical elementen perfect kunt combineren met verschillende woonstijlen om een unieke en persoonlijke inrichting te creëren.

Nautical en modern: een strakke vormgeving

Combineer het maritieme gevoel van nautical met de strakke lijnen en minimalistische uitstraling van een modern interieur voor een frisse en eigentijdse look.

 • Kies voor een basis in wit, grijs of zwart en voeg accenten toe in klassieke marinekleuren zoals navy, wit en rood.
 • Gebruik materialen zoals glas, chroom en hoogglans lak om de strakke vormgeving te benadrukken.

Landelijk ontmoet nautical: zachte textuurmix

Landeerlijke en nautical stijlen kunnen verrassend goed samengaan door het gebruik van zachte texturen en natuurlijke materialen.

 • Combineer ruwe houten meubels met warme breisels en zachte kussens in nautische kleuren zoals blauw en wit.
 • Voeg natuurlijke elementen toe zoals schelpen, drijfhout of touw om de landelijke nautical sfeer te versterken.

Industrieel en nautical: een stoere touch

Geef nautical een stoere en industriële twist door ruwe materialen en vintage elementen toe te voegen aan je maritieme inrichting.

 • Kies voor metalen accenten zoals verweerd ijzer of koper om het industriële aspect te benadrukken.
 • Combineer vintage scheepslampen, oude kaarten en robuuste meubels om de stoere nautical look compleet te maken.

Onderhoud en duurzaamheid van nautical interieurs

Als je een prachtig nautisch interieur hebt gecreëerd, wil je natuurlijk dat deze stijl zo lang mogelijk mooi blijft. Dit zijn enkele waardevolle tips om de nautical look te behouden:

Tips voor het behouden van de nautical look

Om ervoor te zorgen dat jouw nautical interieur zijn frisheid en charme behoudt, is regelmatig onderhoud essentieel. Denk aan het volgende:

 • Zorg voor regelmatige reiniging van zeethema-decoraties en kustaccessoires om stof en ophoping te voorkomen.
 • Behandel houten meubelstukken met zorg en bescherm ze tegen vocht om vervorming te voorkomen.
 • Houd textiel zoals kussens en gordijnen schoon en vrij van vlekken om de frisheid van de ruimte te behouden.
 • Ververs regelmatig zeegeïnspireerde schilderijen of prints om de ruimte een nieuwe uitstraling te geven.

Duurzame keuzes in een maritiem interieur

Naast het behouden van de nautical look is het ook belangrijk om duurzame keuzes te maken bij het inrichten van een maritiem interieur. Duurzaamheid draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar zorgt er ook voor dat jouw interieur langer meegaat. Dit zijn enkele manieren om duurzaamheid te integreren in jouw maritieme stijl:

Kies voor milieuvriendelijke materialen

Kies voor meubels en decoraties gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled hout, bamboe of biologisch katoen. Deze materialen zijn niet alleen eco-vriendelijk, maar stralen ook een natuurlijke charme uit in jouw nautical interieur.

 1. Overweeg het gebruik van hergebruikte materialen bij het kiezen van meubels en accessoires.
 2. Investeer in meubelstukken van hoge kwaliteit die lang meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.
Energiezuinige verlichting en apparaten

Maak gebruik van LED-verlichting en energiezuinige apparaten om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Op deze manier draag je bij aan een duurzamer maritiem interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *