Wat is de tribal woonstijl? Exotische patronen en materialen

Stel je voor: je wilt jouw huis transformeren tot een plek die de kracht en schoonheid van de natuur weerspiegelt. Dompel jezelf onder in de mysterieuze wereld van de tribal woonstijl. Hier vind je een rijke mix van exotische patronen en natuurlijke materialen die een verhaal vertellen van verre landen en culturen. Laat je betoveren door warme aardetinten, handgemaakte textiel en etnische accenten die zorgen voor een sfeer vol avontuur en authenticiteit. Met de tribal woonstijl breng je een vleugje van de wijde wereld naar jouw eigen huis.

Wat maakt iets ’tribal’ in interieurdesign?

Wanneer we praten over een ’tribal’ stijl in interieurdesign, verwijzen we naar een decoratiestijl die geïnspireerd is op de culturele elementen en tradities van verschillende inheemse volkeren over de hele wereld. Het is een stijl die warmte, avontuur en exotisme uitstraalt, en die je interieur kan transformeren in een unieke en levendige ruimte.

Kenmerken van tribal design

Kenmerkend voor tribal design zijn de levendige kleuren, gedurfde patronen en natuurlijke materialen die gebruikt worden. Deze elementen komen samen om een eclectische mix te vormen die je interieur een unieke uitstraling geeft. Tribal design omarmt de schoonheid van imperfectie en ambachtelijkheid, waardoor elk stuk in je interieur een verhaal lijkt te vertellen.

 • Levendige kleurenpaletten, zoals aardetinten, diep rood, indigo en oker
 • Gedurfde geometrische en organische patronen, zoals chevrons, zigzags en tribal prints
 • Natuurlijke materialen zoals hout, rotan, bamboe en linnen
 • Handgemaakte textiel en decoratieve objecten die vakmanschap en traditie uitstralen

Oorsprong van de tribal stijl

De tribal stijl vindt zijn oorsprong in de traditionele kunst en ambachten van inheemse culturen over de hele wereld, van Afrika en Zuid-Amerika tot Azië en de Stille Zuidzee. Elk element in tribal design draagt bij aan het creëren van een ruimte die doordrenkt is met geschiedenis, spiritualiteit en verbondenheid met de natuur. Door te kiezen voor tribal design in je interieur, breng je een eerbetoon aan deze rijke en diverse culturen.

Hoe herken je de tribal woonstijl?

De tribal woonstijl staat bekend om zijn exotische flair en unieke uitstraling. Maar hoe herken je nu precies deze stijl in een interieur?

Exotische patronen die je tegenkomt

Als je een ruimte binnenstapt met een tribal woonstijl, zul je meteen worden omringd door een verscheidenheid aan exotische en intrigerende patronen. Deze kunnen variëren van geometrische vormen tot organische motieven en vaak geïnspireerd zijn op traditionele culturen van over de hele wereld.

 • Zo zijn Azteekse prints, Afrikaanse tribal motieven en zelfs Aboriginal kunst veelvoorkomende patronen in tribale interieurs.
 • Deze patronen brengen niet alleen kleur en textuur in de ruimte, maar dragen ook bij aan het verhaal en de geschiedenis achter de stijl.
Soorten patronen en hun betekenis

Elk patroon binnen de tribal woonstijl heeft zijn eigen betekenis en symboliek. Zo kunnen bepaalde symbolen geluk, bescherming of vruchtbaarheid vertegenwoordigen, afhankelijk van de cultuur waar ze vandaan komen.

 1. Strepen kunnen bijvoorbeeld kracht en verbinding symboliseren, terwijl ronde vormen eenheid en oneindigheid kunnen uitbeelden.
 2. Het combineren van verschillende patronen kan een speelse en eclectische uitstraling creëren, waarbij het belangrijk is om balans te vinden tussen de verschillende elementen.

Materialen die de tribal sfeer versterken

Naast opvallende patronen spelen materialen een essentiële rol bij het versterken van de tribal sfeer in een interieur. Natuurlijke en ambachtelijke materialen voeren vaak de boventoon en dragen bij aan de warme en authentieke uitstraling van de stijl.

 • Hout, riet, leer en klei zijn veelvoorkomende materialen die worden gebruikt in tribale interieurs vanwege hun organische en aardse kwaliteiten.
 • Handgemaakte voorwerpen en textiel voegen een persoonlijk en uniek tintje toe, terwijl industriële materialen zoals staal voor contrast kunnen zorgen.
Natuurlijke materialen en hun functie

Natuurlijke materialen binnen de tribal woonstijl brengen niet alleen een stukje natuur naar binnen, maar dragen ook bij aan een gevoel van verbondenheid met de aarde en de oorsprong van de mensheid.

 1. Houten meubels stralen warmte uit en creëren een rustieke sfeer die goed past bij tribale elementen.
 2. Textiel gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen en wol zorgen voor comfort en kunnen mooie texturen toevoegen aan de ruimte.
Handgemaakte versus industriële materialen

Het contrast tussen handgemaakte en industriële materialen is kenmerkend voor de tribal woonstijl. Door ambachtelijke stukken te combineren met strakkere, industriële elementen ontstaat er een spannende dynamiek in het interieur.

 1. Handgeweven tapijten, keramiek en manden laten zien dat vakmanschap en traditie belangrijk zijn binnen deze stijl.
 2. Aan de andere kant kunnen metalen en beton een eigentijds tintje toevoegen en zorgen voor een interessant contrast.

Creëer je eigen tribal sfeer thuis

Selecteren van meubels met een tribal touch

Wil je een tribal sfeer creëren in je interieur? Het selecteren van meubels met een tribal touch is essentieel om deze stijl in huis te halen. Kies voor meubelstukken met natuurlijke materialen zoals hout, rotan of bamboe. Meubels met etnische prints of handgesneden details voegen ook een authentiek tribal element toe aan je inrichting.

 • Kies voor meubels met etnische prints
 • Gebruik natuurlijke materialen zoals hout en rotan
 • Let op handgesneden details voor een authentieke uitstraling

Toevoegen van accessoires en decoraties

Naast meubels spelen accessoires en decoraties een grote rol bij het creëren van een tribal sfeer in huis. Denk aan kussens met etnische patronen, handgeweven tapijten of decoratieve objecten uit Afrika of Azië. Het toevoegen van deze elementen zorgt voor een warme en exotische uitstraling.

 • Kies voor kussens met etnische patronen
 • Gebruik handgeweven tapijten voor een ambachtelijke touch
 • Decoratieve objecten uit verschillende culturen brengen diversiteit in je interieur
Gebruik van kleur en vorm in decoraties

Om de tribal sfeer te versterken, is het belangrijk om te spelen met kleur en vorm in je decoraties. Kies voor warme aardetinten zoals terra cotta, oker en diepbruin. Geometrische vormen en organische patronen passen perfect bij de tribal woonstijl en zorgen voor harmonie in je interieur.

 1. Kies voor warme aardetinten zoals terra cotta en oker
 2. Geef de voorkeur aan geometrische vormen en organische patronen
Tips om overdaad te voorkomen

Hoewel het leuk is om je huis in tribal stijl in te richten, is het belangrijk om overdaad te voorkomen. Combineer tribal elementen met neutrale tinten en strakke lijnen om een gebalanceerd geheel te creëren. Less is vaak more in interieurdesign, dus wees selectief in je keuzes en houd het geheel in balans.

 1. Combineer tribal elementen met neutrale tinten voor balans
 2. Wees selectief in je keuzes en vermijd overdaad

Tribal

Trends en vernieuwingen in tribal design

Als het gaat om tribal design, zijn er voortdurend nieuwe trends en vernieuwingen die de traditionele stijl een moderne twist geven. Ontdek hoe je het klassieke tribal design kunt combineren met eigentijdse invloeden.

Modern versus traditioneel tribal design

De eeuwenoude tribal designstijl evolueert voortdurend en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Aan de ene kant heb je het traditionele tribal design met zijn diepgewortelde culturele symboliek en ambachtelijke elementen. Aan de andere kant staat het moderne tribal design dat speelt met strakkere lijnen, minimalistische vormen en een meer eigentijdse benadering van tribale motieven. De mix van deze twee werelden creëert een spannend contrast in je interieur.

 • Traditioneel tribal design: rijk aan geschiedenis en symboliek
 • Modern tribal design: strakke lijnen en eigentijdse interpretaties

Inspiratie halen uit huidige tribal trends

Om je interieur een frisse uitstraling te geven, is het belangrijk om inspiratie te putten uit de huidige tribal trends. Denk aan opvallende kleurenpaletten, gedurfde patronen en het gebruik van natuurlijke materialen. Mix en match traditionele tribale elementen met moderne accenten om een eclectische en trendy look te creëren.

Trendy elementen om te integreren in je interieur
 1. Opvallende kleurencombinaties zoals terra cotta, indigo en saffraan
 2. Grafische tribale prints op kussens, tapijten en wanddecoraties
Natuurlijke materialen en moderne twist

Combineer natuurlijke materialen zoals hout, riet en wol met een moderne twist. Denk aan strakke meubels met tribale accenten of handgemaakte decoratieve objecten die de aardse sfeer van tribal design benadrukken.

Combineren van tribal met andere woonstijlen

Als je de tribal woonstijl wilt integreren in je interieur, kan het een leuke uitdaging zijn om deze te combineren met andere woonstijlen. Door verschillende stijlen met elkaar te mixen en matchen, creëer je een unieke en persoonlijke look in je huis. Hieronder lees je hoe je dit succesvol kunt aanpakken.

Zo mix en match je succesvol

Om tribal design succesvol te combineren met andere woonstijlen is het belangrijk om een balans te vinden tussen de verschillende elementen. Begin met het kiezen van een basisthema voor je interieur en voeg vervolgens tribal accenten toe. Zo voorkom je dat de ruimte te druk en rommelig wordt. Denk ook aan het gebruik van kleuren die complementair zijn aan zowel de tribal prints als de andere woonstijl.

 • Kies één of twee key items in tribal design en laat deze de eyecatchers van de ruimte zijn.
 • Combineer texturen en materialen van verschillende woonstijlen voor een interessante en gelaagde uitstraling.
 • Experimenteer met het mixen van meubels en accessoires uit verschillende culturen en tijdsperiodes.

Voorbeelden van geslaagde combinaties

Er zijn talloze manieren om tribal design te combineren met andere woonstijlen. Een populaire combinatie is het mixen van tribal prints met Scandinavisch minimalisme. Denk aan een strakke witte basis met daarop opvallende tribal kussens of een kleed. Ook kun je de warme aardetinten van de tribal stijl combineren met de luxe van een Bohemian interieur. Door gouden accenten toe te voegen aan tribal accessoires krijgt de ruimte een chique uitstraling.

Voorbeelden van geslaagde combinaties:
 1. Combineer een strak modern interieur met een groot kleurrijk etnisch tapijt voor een statement look.
 2. Voeg een mix van tribal en industriële elementen toe voor een stoere en eigentijdse uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *