Wat is art deco? De invloed op het moderne interieur

Stap binnen in de glamoureuze wereld van Art Deco en ontdek de tijdloze elegantie die deze stijl met zich meebrengt. Van weelderige patronen en geometrische vormen tot luxueuze materialen en rijke kleuren, Art Deco ademt een sfeer van luxe en verfijning. De invloed van deze stijl op het moderne interieur is overduidelijk, met strakke lijnen, glanzende oppervlakken en een vleugje vintage chic die elke ruimte transformeert tot een stijlvol toevluchtsoord. Laat je inspireren door de tijdloze allure van Art Deco en geef jouw interieur een vleugje glamour en elegantie.

Wat is Art deco eigenlijk?

Art deco is een stijl die bekendstaat om zijn opvallende en luxe uitstraling. Het is een stijl die teruggaat naar de vroege 20e eeuw en tot op de dag van vandaag een inspiratie is voor interieurontwerpers over de hele wereld. Door de combinatie van geometrische vormen, rijke materialen en felle kleuren creëert Art deco een sfeer van glamour en elegantie in elk interieur.

Kenmerken van Art deco

De kenmerken van Art deco zijn duidelijk herkenbaar en spelen een essentiële rol in het definiëren van deze stijl. Enkele van de meest voorkomende kenmerken van Art deco zijn:

 • Geometrische vormen en patronen: Art deco maakt veel gebruik van strakke lijnen, hoeken en geometrische vormen zoals cirkels, driehoeken en trapezes.
 • Luxe materialen: Art deco wordt geassocieerd met luxe materialen zoals marmer, exotisch hout, chroom, en glas-in-loodramen.
 • Felle kleuren: Kleuren als goud, zilver, zwart, wit, rood en blauw worden vaak gebruikt in Art deco interieurs.
 • Opvallend meubilair: Meubelstukken in Art deco-stijl zijn vaak opvallend en hebben een symmetrisch ontwerp met geometrische details.
 • Elegante accessoires: Accessoires zoals spiegels, beeldhouwwerken en glanzende stoffen voegen een vleugje glamour toe aan een Art deco interieur.

Oorsprong en geschiedenis

Art deco ontstond in de jaren 1920 en 1930 als een reactie op de overdaad van de art nouveau-stijl. Het was een stijl die moderniteit, luxe en glamour uitstraalde en werd al snel populair in heel Europa en de Verenigde Staten. De naam ‘Art deco’ is afgeleid van de ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes’ die in 1925 in Parijs plaatsvond. Deze tentoonstelling markeerde het begin van de Art deco-beweging en inspireerde ontwerpers om nieuwe en gedurfde ontwerpen te creëren die tot op de dag van vandaag geliefd zijn.

Hoe zie je Art deco terug in moderne interieurs?

Art deco is een stijl die zijn weg heeft gevonden naar moderne interieurs en nog steeds een grote invloed heeft op hedendaagse designkeuzes. Laten we eens kijken hoe Art deco zich manifesteert in de meubels van vandaag, het gebruik van geometrische patronen en vormen, en de typische materialen en kleuren die kenmerkend zijn voor de Art deco-stijl.

Art deco-invloeden in hedendaagse meubels

De invloed van Art deco is duidelijk zichtbaar in moderne meubels. Strakke lijnen, luxe materialen en geometrische vormen komen vaak terug in meubelstukken die geïnspireerd zijn op deze stijl. Denk aan elegante fauteuils met afgeronde hoeken, sideboards met inlegwerk van exotisch hout, en salontafels met glanzende metallic accenten. Deze meubels stralen een tijdloze elegantie uit en brengen een vleugje glamour in elk interieur.

 • Meubels met strakke lijnen en luxe materialen
 • Geometrische vormen en inlegwerk van exotisch hout

Het gebruik van geometrische patronen en vormen

Geometrie speelt een belangrijke rol in de Art deco-stijl en wordt ook in moderne interieurs op creatieve wijze toegepast. Denk aan behang met geometrische prints, tapijten met hoekige patronen en lampen met strakke lijnen. Deze elementen voegen een speels en dynamisch karakter toe aan een ruimte en zorgen voor een interessante visuele uitstraling. Door te spelen met verschillende vormen en patronen, kun je een eigentijdse interpretatie van Art deco creëren in je interieur.

 1. Behang met geometrische prints
 2. Tapijten met hoekige patronen

Typische materialen en kleuren binnen Art deco-stijl

Art deco staat bekend om het gebruik van luxe materialen en rijke kleuren. In moderne interieurs zie je vaak materialen zoals marmer, messing, fluweel en glas terugkomen. Deze materialen stralen elegantie en glamour uit en voegen een vleugje luxe toe aan elke ruimte. Wat betreft kleurgebruik zijn diepe juweeltonen zoals smaragdgroen, saffierblauw en robijnrood populair binnen de Art deco-stijl. Door deze materialen en kleuren subtiel toe te passen, kun je de sfeer en grandeur van Art deco in je moderne interieur tot leven brengen.

 1. Luxe materialen zoals marmer en fluweel
 2. Rijke kleuren zoals smaragdgroen en saffierblauw

Het samenspel tussen Art deco en andere designtrends

Art deco is een stijl die zeker opvalt in de wereld van interieurontwerp, maar hoe verhoudt deze zich tot andere designtrends? Laten we eens kijken naar de vergelijking met minimalistische interieurs en hoe je Art deco-elementen kunt combineren met industriële ontwerpen.

Vergelijking met minimalistische interieurs

Minimalistische interieurs staan bekend om hun eenvoud, strakke lijnen en het minimaliseren van overbodige elementen. In contrast hiermee is Art deco juist weelderig, gedurfd en rijk aan details. Waar minimalistisch ontwerp focust op functionaliteit en het verminderen van visuele rommel, omarmt Art deco juist weelde en luxe.

 • Minimalistisch: strakke lijnen, eenvoudige kleurenpaletten
 • Art deco: geometrische vormen, rijke materialen en kleuren

Combineren van Art deco-elementen met industriële ontwerpen

Een interessante benadering is het combineren van Art deco met industriële ontwerpen. Deze mix van stijlen kan zorgen voor een unieke en eclectische uitstraling in je interieur. Denk aan het plaatsen van een glanzende Art deco lamp op een ruwe, metalen industriële tafel, of het combineren van een velvet Art deco fauteuil met een stoere, industriële kast.

Tips voor het combineren van Art deco en industriële ontwerpen:
 1. Contrast creëren: combineer zachte, luxueuze stoffen met ruwe, industriële materialen
 2. Focus op details: let op de verfijnde Art deco ornamenten in combinatie met de strakke lijnen van industriële meubels

Art deco

Tips om Art deco te integreren in je eigen huis

Selecteren van op Art deco geïnspireerde stukken

Wil je Art deco integreren in je huis? Het selecteren van op Art deco geïnspireerde stukken is essentieel om de stijl goed tot zijn recht te laten komen. Kies voor meubels, verlichting en accessoires die typerend zijn voor de Art deco periode.

Om de juiste stukken te selecteren, let op geometrische vormen, luxe materialen zoals marmer en messing, en opvallende kleuren zoals diepblauw, okergeel en smaragdgroen. Denk aan een chique fluwelen bank met geometrische patronen, een glanzende marmeren salontafel of een opvallende kroonluchter met Art deco elementen.

 • Kies voor meubels en accessoires met geometrische vormen
 • Combineer luxe materialen zoals marmer en messing
 • Gebruik opvallende kleuren zoals diepblauw, okergeel en smaragdgroen

Het creëren van een samenhangend Art deco interieur

Om een samenhangend Art deco interieur te creëren, is het belangrijk om de stijl consistent door te voeren in de gehele ruimte. Zorg voor een harmonieus geheel door te kiezen voor een bepaalde kleurenpalet en deze terug te laten komen in verschillende elementen in de kamer.

Combineer Art deco meubels met subtiele verwijzingen naar de stijl, zoals kussens met geometrische prints, Art deco posters aan de muur of Art deco geïnspireerde lampen. Zorg voor een goede balans tussen statement stukken en meer ingetogen elementen, zodat de ruimte niet te druk of overweldigend wordt.

Handige tips:
 1. Kies een kleurenpalet en houd hier consistentie in
 2. Voeg subtiele verwijzingen naar Art deco toe in de ruimte
 3. Zorg voor een goede balans tussen statement stukken en meer ingetogen elementen

Effect van Art deco op de huidige interieurontwerpfilosofieën

Art deco heeft een aanzienlijke invloed gehad op de huidige interieurontwerpfilosofieën. Het heeft de manier waarop we luxe en comfort in een ruimte ervaren veranderd, en heeft tevens het duurzaamheidsdiscours binnen interieurontwerp aangewakkerd.

Invloed op de perceptie van luxe en comfort

Art deco staat bekend om zijn weelderige en glamoureuze uitstraling. De stijl omarmt luxe materialen zoals marmer, messing en fluweel, waardoor een gevoel van rijkdom en exclusiviteit wordt gecreëerd. Door Art deco-elementen toe te voegen aan een ruimte, kun je direct een gevoel van elegantie en comfort oproepen. De symmetrische vormen, geometrische motieven en gedurfde kleuren die kenmerkend zijn voor Art deco dragen bij aan een gevoel van weelde en verfijning.

 • Gebruik van luxe materialen zoals marmer, messing en fluweel
 • Symmetrische vormen en geometrische motieven voor een gevoel van verfijning
 • Gedurfde kleuren die een gevoel van weelde creëren

Bijdrage aan duurzaamheidsdiscours in interieurontwerp

Naast het creëren van luxe en comfort, heeft Art deco ook bijgedragen aan het duurzaamheidsdiscours binnen de wereld van interieurontwerp. Hoewel de stijl vaak geassocieerd wordt met extravagantie, zijn de principes van vakmanschap en kwaliteit die aan de basis liggen van Art deco nog steeds relevant in de moderne tijd. Duurzaamheid in interieurontwerp gaat niet alleen over het gebruik van milieuvriendelijke materialen, maar ook over het waarderen van tijdloos design en vakmanschap. Door elementen van Art deco te integreren in hedendaagse interieurs, kunnen we de waarde van ambacht en duurzaamheid benadrukken.

 • Focus op vakmanschap en tijdloos design
 • Waardering voor kwaliteit en duurzaamheid in interieurontwerp
 • Integreren van Art deco elementen om ambacht te benadrukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *