De essentiële elementen voor een Art deco eetkamer

Stel je voor: je wilt jouw eetkamer transformeren tot een Art deco pareltje, vol glamour en stijlvolle elegantie. De essentiële elementen voor een onmiskenbare Art deco eetkamer omvatten weelderige materialen zoals marmer, messing en fluweel, gecombineerd met geometrische vormen en luxueuze details. Denk aan een statement eettafel met een glanzend marmeren blad, gouden accenten in de vorm van verfijnde kandelaars en een kristallen kroonluchter die het geheel doet sprankelen. Vergeet niet om de ruimte aan te kleden met kunstwerken in kenmerkende Art deco-stijl en houd de kleuren palet gedurfd en contrasterend. Met deze elementen creëer je een eetkamer die de elegantie en weelde van de Gouden Jaren weerspiegelt.

1. Kenmerkende geometrische vormen

Art deco staat bekend om zijn gebruik van strakke en geometrische vormen. Denk aan rechte lijnen, hoeken en symmetrische figuren die terugkomen in meubels, verlichting en decoratieve elementen.

2. Luxe materialen en afwerkingen

Art deco eetkamers stralen luxe uit door het gebruik van materialen zoals marmer, glanzend hout, messing en chroom. De afwerking is vaak hoogglans en zorgt voor een glamoureuze uitstraling.

3. Gebruik van metallic accenten en spiegels

Metallic accenten, zoals goud, zilver of koper, geven een Art deco eetkamer extra allure. Spiegels worden vaak gebruikt om de ruimte te vergroten en het licht te weerkaatsen, wat bijdraagt aan de glamoureuze sfeer.

4. Typische Art deco kleurpaletten

De kleuren die typerend zijn voor Art deco zijn rijk en gedurfd. Denk aan diepe tinten zoals smaragdgroen, saffierblauw, robijnrood en zilver. Deze kleuren creëren een luxe en dramatische uitstraling in de eetkamer.

5. Opvallende lichtelementen

Verlichting speelt een essentiële rol in een Art deco eetkamer. Kies voor opvallende kroonluchters, wandlampen of tafellampen met geometrische vormen en glanzende afwerkingen om de ruimte te verlichten en tegelijkertijd een statement te maken.

6. Eetkamermeubels in Art deco stijl

Art deco eetkamermeubels kenmerken zich door strakke lijnen, gebeeldhouwd houtwerk en luxe materialen zoals marmer en glas. Denk aan een eettafel met geometrische vormen en een buffetkast met ingewikkelde details.

7. Decoratieve wandkunst en sculpturen

Creëer een statement in je Art deco eetkamer met opvallende wandkunst en sculpturen. Kies voor moderne kunst met geometrische vormen of sculpturen in metaal of keramiek voor een luxe uitstraling.

8. Inzet van patronen en texturen

Combineer rijke texturen zoals fluweel en zijde met geometrische patronen zoals chevron of zigzag voor een echte Art deco sfeer. Mix en match verschillende texturen voor een speels contrast in je eetkamer.

9. Originele of reproductie Art deco accessoires

Maak je Art deco eetkamer compleet met originele of reproductie accessoires zoals glazen vazen, kristallen kandelaars en geometrische spiegels. Kies voor accessoires met een duidelijke Art deco signatuur voor een authentieke uitstraling.

10. Vloer- en wandbekleding inspiratie

Leg de basis voor je Art deco eetkamer met vloer- en wandbekleding die de stijl complementeren. Kies voor een vloerkleed met geometrische patronen en behang met gouden accenten of art deco motieven voor een echte vintage look.

  • Vermijd te veel drukke patronen om overweldiging te voorkomen.
  • Gebruik vloerkleden om verschillende zones in je eetkamer te definiëren.
  • Voor een modernere twist kun je kiezen voor zwarte en witte patronen in plaats van de typische art deco kleuren.

11. Raambekleding in Art deco design

Bij het kiezen van raambekleding in een Art deco eetkamer, moet je denken aan luxe stoffen zoals zijde of fluweel in opvallende kleuren.

  • Kies voor gordijnen met geometrische vormen of metallic accenten om de Art deco stijl te benadrukken.
  • Vergeet niet om ook te spelen met contrasterende kleuren om een ​​dynamisch effect te creëren in de ruimte.

12. Het belang van symmetrie en ordening

Symmetrie en ordening zijn essentieel in een Art deco eetkamer om een gevoel van harmonie en balans te creëren.

13. Tips voor het kiezen van een Art deco eettafel

Bij het kiezen van een Art deco eettafel, zoek naar tafels met geometrische vormen zoals ronde of rechthoekige tafelbladen met elegante details.

14. Selecteren van bijpassende stoelen

Kies bijpassende stoelen die de kenmerkende elementen van de Art deco stijl weerspiegelen, zoals gestroomlijnde vormen en luxe stoffering.

15. Art deco buffetkasten en barcarts

Voor een Art deco touch in de eetkamer, overweeg buffetkasten of barcarts met metallic accenten, spiegelende panelen en geometrische vormen.

16. Servies en glaswerk met Art deco motieven

Art deco servies en glaswerk zijn kenmerkend door geometrische vormen en opvallende kleuren. Kies voor servies met strakke lijnen en symmetrische designs om de Art deco stijl te benadrukken. Glazen met gedurfde motieven en metallic accenten passen perfect bij deze stijl.

17. Aandacht voor detail: bestek en tafellinnen

Besteed aandacht aan het bestek en tafellinnen in je Art deco eetkamer. Ga voor bestek met een vintage uitstraling en kies voor tafellinnen met geometrische patronen. Mix en match verschillende texturen en materialen voor een luxe uitstraling.

18. Het mengen van Art deco met moderne elementen

Om een eigentijdse twist aan je Art deco eetkamer te geven, kun je moderne elementen toevoegen. Denk aan een minimalistische eettafel met Art deco stoelen of een strakke lamp met Art deco invloeden. Zo creëer je een unieke en eclectische look.

19. Onderhoud en verzorging van Art deco interieur

Voor het behoud van je Art deco interieur is regelmatig onderhoud essentieel. Reinig glazen en servies voorzichtig met de hand om beschadiging van delicate motieven te voorkomen. Stof meubels regelmatig af en behandel luxe materialen met zorg.

20. Inspiratiebronnen en ideeën voor een Art deco eetkamer

Laat je inspireren door films uit de jaren ’20 en ’30 en bekende Art deco gebouwen zoals het Chrysler Building in New York. Gebruik warme kleuren zoals goud, zwart en crème om een elegante sfeer te creëren. Mix vintage vondsten met moderne items voor een eigentijdse Art deco look.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *