20 opvallende kenmerken van Art deco in huis

Stap binnen in de wereld van luxe en glamour met de opvallende kenmerken van Art deco in jouw huis. Denk aan weelderige materialen zoals velours en marmer, geometrische vormen en symmetrie, en een kleurenpalet van rijke tinten als donkerblauw, goud en smaragdgroen. Verrijk jouw interieur met glanzende metalen accenten, strakke lijnen en grafische prints om de kenmerkende stijl van de jaren ’20 en ’30 te omarmen. Laat je inspireren door de grandeur van Art deco en creëer een tijdloze elegantie in jouw eigen woning.

1. Symmetrie en geometrische vormen

Art deco stijl kenmerkt zich door strakke symmetrie en geometrische vormen. Denk aan rechte lijnen, ronde vormen en driehoekige details die zorgen voor een gebalanceerde en harmonieuze uitstraling.

2. Rijke en gedurfde kleuren

Je vindt in een Art deco huis vaak diepe en gedurfde kleuren terug, zoals diepblauw, smaragdgroen, oker geel en terracotta. Deze kleuren zorgen voor een luxueuze en warme sfeer in je interieur.

3. Luxe materialen en glanzende afwerkingen

Art deco maakt gebruik van luxe materialen zoals marmer, messing, chroom en glas. De glanzende afwerkingen geven een gevoel van elegantie en glamour aan je woning.

4. Zonnestralen en hoekige lijnen

Zonnestralen en hoekige lijnen zijn typerend voor Art deco design. Deze elementen symboliseren energie, vooruitgang en moderniteit en worden vaak verwerkt in meubels, wanddecoraties en verlichting.

5. Motieven en patronen met Egyptische invloeden

Art deco haalt inspiratie uit Egyptische motieven en patronen, zoals hiërogliefen, lotusbloemen en gevleugelde zonneschijven. Deze elementen voegen een exotisch en mystiek tintje toe aan je interieur.

  • Om symmetrie in je interieur te creëren, gebruik meubels en accessoires in paren.
  • Combineer gedurfde kleuren met neutrale tinten voor een gebalanceerde uitstraling.
  • Kies voor meubels met glanzende afwerkingen zoals gepolijst hout of metallic accenten.
  • Voeg Egyptische motieven toe in kussens, tapijten of wanddecoraties voor een subtiele hint naar de Art deco stijl.

6. Typische Art deco meubels

In een Art deco huis vind je vaak meubels met strakke lijnen, geometrische vormen en luxe materialen zoals marmer, chroom en exotisch hout.

7. Gebruik van spiegels en glas

Spiegels en glas zijn essentieel in een Art deco interieur vanwege hun reflecterende eigenschappen die zorgen voor een gevoel van ruimte en elegantie.

8. Verlichting als centraal element

Verlichting speelt een belangrijke rol in een Art deco huis, met opvallende armaturen, vaak in geometrische vormen en met glazen elementen voor een glamoureuze uitstraling.

9. Wanddecoraties en kunstvoorwerpen

De muren in een Art deco interieur zijn vaak versierd met moderne kunst, abstracte schilderijen en decoratieve panelen die de stijl en luxe benadrukken.

10. Deuren en raamontwerp in Art deco stijl

Deuren en ramen in een Art deco huis hebben vaak geometrische patronen of glas-in-lood ontwerpen die zorgen voor een elegant en verfijnd uiterlijk.

11. Metalen accenten en detailing

Art deco staat bekend om het gebruik van metalen accenten zoals chroom, brons en nikkel. Deze metalen worden vaak toegepast in meubels, verlichting en decoratieve elementen, en zorgen voor een stijlvolle en luxe uitstraling.

12. Invloed van technologische ontwikkelingen

In de periode van Art deco werden technologische ontwikkelingen op het gebied van materialen en productiemethoden omarmd. Dit uitte zich in innovatieve ontwerpen en het gebruik van nieuwe materialen zoals plastic, glas en aluminium.

13. Textiel en bekleding in Art deco motieven

Textiel en bekleding in Art deco interieurs zijn vaak voorzien van opvallende motieven en geometrische patronen. Denk aan gestroomlijnde vormen, felle kleuren en symmetrische prints die de kenmerkende Art deco stijl benadrukken.

14. Vloerontwerp en tapijten

Art deco vloeren zijn vaak uitgevoerd in luxe materialen zoals marmer, terrazzo of hout met geometrische patronen of inlegwerk. Tapijten met opvallende motieven en kleuren vormen een mooie aanvulling op het vloerontwerp en dragen bij aan de sfeer van weelde en elegantie.

15. Art deco in moderne interieurs integreren

Om Art deco elementen in een modern interieur te integreren, kun je kiezen voor moderne meubelstukken met Art deco details, zoals metalen accenten of geometrische vormen. Ook het gebruik van kleurrijke accessoires, Art deco kunstwerken en verlichtingselementen kan zorgen voor een subtiele knipoog naar deze stijl.

16. Kleurgebruik en -combinaties typisch voor Art deco

Art deco staat bekend om het gebruik van rijke en gedurfde kleuren zoals diepe blues, rijke goudtinten, weelderige roodtinten en smaragdgroen. Combinaties van deze kleuren zorgen voor een luxe uitstraling in een Art deco interieur.

17. De rol van handwerk en vakmanschap

Handwerk en vakmanschap spelen een belangrijke rol in Art deco design. Denk aan met de hand vervaardigde meubels, gedetailleerde houtsnijwerken, en met de hand geknoopte tapijten. Deze ambachtelijke elementen voegen een uniek en exclusief karakter toe aan een Art deco interieur.

18. Grafische elementen en typografie

Grafische elementen, strakke lijnen en geometrische vormen zijn kenmerkend voor Art deco design. Typografie wordt ook vaak gebruikt in decoratieve elementen zoals posters, reclameborden en kunstwerken in een Art deco interieur.

19. Tips om Art deco te combineren met andere stijlen

Om Art deco te combineren met andere stijlen, kun je kiezen voor subtiele accenten zoals een Art deco lamp of spiegel in een modern interieur. Mix vintage Art deco meubels met eigentijdse stukken voor een eclectische look die toch harmonieus oogt.

20. Waar Art deco elementen te vinden en te kopen

Art deco elementen en meubels zijn vaak te vinden bij antiekzaken, vintage winkels en online veilingen. Ook speciale interieurzaken en designwinkels met een retro aanbod kunnen prachtige Art deco stukken verkopen. Laat je inspireren door originele Art deco elementen om jouw interieur een vleugje glamour te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *