Wat is een postmodern interieur? Breken met de conventies

Stap binnen in de wereld van het postmoderne interieur, waar regels er zijn om gebroken te worden en conventies slechts suggesties zijn. In deze stijl draait alles om het mixen en matchen van verschillende stijlen, periodes en materialen om zo een eclectisch en uniek geheel te creëren. Laat je creativiteit de vrije loop en durf te experimenteren met opvallende kleuren, gedurfde patronen en onverwachte designelementen. Een postmodern interieur weerspiegelt jouw eigen persoonlijkheid en smaak, en zorgt voor een speelse en dynamische sfeer in huis. Laat de conventies los en omarm de vrijheid van zelfexpressie in je decoratie.

Wat is dat, postmodern interieur?

Welkom bij de fascinerende wereld van het postmodern interieur, waar regels worden uitgedaagd en conventies worden doorbroken. Maar wat houdt postmodern design eigenlijk in en hoe kun je het herkennen? Laten we eens kijken naar de kenmerken van postmodern design en ontdekken wat de oorsprong en invloeden ervan zijn.

Kenmerken van postmodern design

Postmodern design kenmerkt zich door een speelse en eclectische mix van stijlen, materialen en vormen. Het is een stijl die niet bang is om te experimenteren en te verrassen. Kenmerkend voor postmodern design is het gebruik van humor, ironie en parodie. Het doorbreken van traditionele regels en het omarmen van contradicties zijn essentieel voor een postmodern interieur.

 • Speelse en eclectische mix van stijlen
 • Gebruik van humor, ironie en parodie
 • Verrassende combinaties van materialen en vormen
 • Doorbreken van traditionele regels en conventies

Oorsprong en invloeden

Het postmodernisme in de architectuur en interieurdesign ontstond als een reactie op het modernisme. Waar het modernisme streefde naar functionaliteit, eenvoud en minimalisme, zocht het postmodernisme juist naar expressiviteit, diversiteit en complexiteit. Invloeden uit de populaire cultuur, kunststromingen zoals het dadaïsme en surrealisme, en de filosofie van deontologie en relativisme hebben allemaal bijgedragen aan de ontwikkeling van het postmodern design.

Belangrijke invloeden op postmodern design:
 1. Reactie op modernisme
 2. Expressiviteit en diversiteit
 3. Invloeden uit populaire cultuur en kunststromingen
 4. Filosofische ideeën van deontologie en relativisme

Hoe breek je met de conventies?

Wil je echt uitblinken in je interieur? Durf dan de conventies te breken en op geheel eigen wijze je ruimte vorm te geven. Dit zijn enkele strategieën die je kunt toepassen om een uniek postmodern interieur te creëren.

Regels aan de laars: het mixen van stijlen

Weg met de strikte regels van uniformiteit. Door verschillende interieurstijlen te combineren, creëer je een eclectische en boeiende ruimte. Mix bijvoorbeeld industriële elementen met vintage meubels of voeg een vleugje art deco toe aan je moderne inrichting. Het contrast tussen verschillende stijlen zorgt voor een dynamische en persoonlijke uitstraling.

 • Experimenteer met onverwachte combinaties van meubels en decoratie.
 • Gebruik contrast in kleuren en materialen om de verschillende stijlen te benadrukken.

Gebruik van kleur en vorm op een unieke manier

Kleur en vorm spelen een cruciale rol in het definiëren van de sfeer van een ruimte. Laat je creativiteit de vrije loop en kies voor onconventionele kleurenpaletten en gedurfde geometrische vormen. Durf te experimenteren met felle tinten en ongewone sculpturale vormen om een statement te maken in je interieur.

 • Kies voor complementaire kleuren om een levendige uitstraling te creëren.
 • Integreer onverwachte vormen, zoals organische of asymmetrische elementen, om de visuele interesse te vergroten.

Onverwachte materialen en texturen

Laat traditionele materialen achterwege en omarm het gebruik van ongewone texturen en materialen in je interieur. Denk aan het combineren van ruwe en gepolijste oppervlakken, zoals beton met glas of hout met metaal. Deze contrasten voegen diepte en karakter toe aan je ruimte.

Enkele tips voor het gebruik van onverwachte materialen:
 1. Experimenteer met luxe materialen in onverwachte contexten, zoals marmer in een industriële setting.
 2. Voeg textuur toe met behulp van items zoals geweven stoffen, gebreide kussens en ruwe houtsoorten.

Voorbeelden van postmodern interieur

Ontdek enkele iconische postmoderne ruimtes die het concept van postmodern design op een indrukwekkende manier belichamen. Deze ruimtes hebben bijgedragen aan de evolutie van interieurontwerp en dienen nog steeds als inspiratiebron voor hedendaagse ontwerpers.

Iconische postmoderne ruimtes

Denk aan het beroemde interieur van het Centre Pompidou in Parijs, een architectonisch meesterwerk ontworpen door Richard Rogers en Renzo Piano. De opvallende buitenkant met zijn zichtbare structuur en kleurrijke buizen contrasteert sterk met de traditionele gebouwen in de omgeving. Binnenin wordt deze speelse benadering voortgezet met een open indeling, heldere kleuren en een mix van materialen die traditionele verwachtingen trotseren.

 • Centre Pompidou in Parijs
 • Postmodern interieur van het Groninger Museum in Nederland
 • De Memphis-stijl van Ettore Sottsass

Wat doen hedendaagse ontwerpers?

Hedendaagse ontwerpers putten nog steeds inspiratie uit de postmoderne beweging, maar geven er vaak een eigentijdse draai aan. In plaats van simpelweg te repliceren wat in de jaren 80 en 90 populair was, experimenteren ze met nieuwe materialen, technologieën en duurzame ontwerpprincipes.

Voorbeelden van hedendaagse postmoderne ontwerpers
 1. Patricia Urquiola combineert postmoderne kenmerken met organische vormen en natuurlijke elementen.
 2. Nendo speelt met de grenzen van functionaliteit en humor in zijn ontwerpen.

Postmodern

Zelf aan de slag met postmodern design

Wil je graag je eigen ruimte een postmoderne touch geven? Met de juiste aanpak en een beetje creativiteit kan ook jij een postmodern interieur creëren dat bij jou past.

Stap-voor-stap je eigen ruimte postmodern maken

Postmodern design draait om het doorbreken van traditionele regels en het combineren van verschillende stijlen en elementen. Dit zijn enkele stappen om je eigen ruimte stapsgewijs een postmoderne uitstraling te geven:

 • Begin met het kiezen van een neutrale basis voor je interieur, zoals witte muren en een sobere vloer. Dit vormt het perfecte canvas voor het toevoegen van postmoderne elementen.
 • Introduceer kleur en speelse prints in je meubels en accessoires. Durf te mixen en matchen om een eclectische sfeer te creëren.
 • Experimenteer met onverwachte vormen en materialen. Denk aan meubels met ronde vormen, futuristische lampen of kunstwerken met een twist.
 • Voeg texturen toe voor diepte en contrast. Combineer bijvoorbeeld gladde oppervlakken met ruwe materialen zoals beton of hout.

Do’s en don’ts bij postmodern inrichten

Om te voorkomen dat je interieur chaotisch oogt in plaats van postmodern, zijn hier enkele do’s en don’ts om in gedachten te houden:

Do’s:
 1. Speel met contrasten in kleur, vorm en textuur om een dynamisch geheel te creëren.
 2. Wees niet bang om te experimenteren en je eigen unieke stempel op je interieur te drukken.
 3. Combineer vintage stukken met moderne elementen voor een interessante mix van oud en nieuw.
Don’ts:
 1. Vermijd het kopiëren van een interieur uit een catalogus; wees origineel en laat je eigen smaak spreken.
 2. Overdrijf niet met te veel opvallende items; less is vaak more in een postmodern interieur.
 3. Vermijd het vasthouden aan één specifieke stijl; durf te mixen en matchen voor een eclectische look.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *